Начало / Свят / Почина писателят Том Шарп

Почина писателят Том Шарп

Почина британският писател Том Шарп, съобщи huffingtonpost.com. Той беше на 85 години. Неговият лекар твърди, че причината за смъртта са усложнения на неговия диабет. Шарп почина в каталунския град Лафранк, където живееше.

Шарп бе един от най-известни британски сатирици. Той публикува първата си книга, „Riotous Assembly” през 1971 г. Утвърждава се като автор с комичната си поредица за лектора Хенри Уилт, книги от която са преведени на български – „Уилт”, „Алтернативата Уилт” и „Уилт в подем”. Други известни негови книги са „Blott on the Landscape”, „The Throwback” и др.

Писателят е роден в Лондон. Като млад е работил като учител и социален работник в ЮАР. Изгонен е от страната през 1961 г., когато написва пиеса, с която критикува Апартейда. Известен факт е, че бащата му е бил нацист и голям почитател на Адолф Хитлер. Шарп обаче никога не тръгва по стъпките на баща си.

Мести се в Испания през 90-те години на миналия век. Приет е добре от обществото там, макар да не желае да научи езика. „Не искам да уча езика, не искам и да знам каква е цената на месото”, казва веднъж. Не одобрява и Великобритания: „Толкова е депресиращо. Не мога да го понеса. Няма такова нещо като английски джентълмен вече. Парите управляват всичко”.

Фото: calibre.org.uk

Книги от Том Шарп тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …