Начало / България / 39 номинации за литературната награда „Елиас Канети“

39 номинации за литературната награда „Елиас Канети“

Изтече крайният срок за прием на предложения за носители на националната литературна награда „Елиас Канети“ на Община Русе, чието пето издание е през тази година. Постъпили са 34 номинации за приза в раздел „Белетристика” и 5 в раздел „Драматургия”, съобщи ruse24.bg.

Съгласно регламента на наградата, в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един театрален критик; изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети“; един представител на Международно дружество „Елиас Канети“; един представител на Общински съвет – Русе, посочен от постоянната комисия по култура и религиозни въпроси (без да е задължително да е общински съветник) и един представител на Община Русе.

Сред номинираните книги в раздела за белетристика са „Мъжки грехове“ от Йордан Минчев, „Бягства“ от Иван Сухиванов, „Човекът и сянката“ от Владимир Левчев, „Хем съм сам, хем няма никой“ от Рангел Вълчанов, „Сестри Палавееви“ от Алек Попов, „Войник или Упование за обезсърчените“ от Калин Терзийски, „Законът“ от Владимир Зарев и др.

Петте номинации в раздел „Драматургия” са „Духът на поета“ и „Деца на света“ на Стефан Цанев., „Завръщане във Витенберг“ на Георги Тенев и Иван Добчев, „Малки ритуали за сбогуване“ на Оля Стоянова и „Ковачи“ на Алек Попов.
Имената на носителите в двете категории ще бъдат оповестени на тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на 1 ноември.

Досегашните носители на награда:
2005: Константин Илиев – за романа „Поражението”
2007: Алек Попов – за романа „Черната кутия”
2009: Ивайла Александрова – за романа „Горещо червено”,
2011: Галин Никифоров – за романа „Къщата на клоуните”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC05267 (1)

Доц. д-р Петър Голийски: Написах нещо, което е в кръвта на всяко българско дете

Едно живо и умно интервю с интересен събеседник Той е Петър Голийски – доцент в секция „Арменистика и кавказология“, …