Начало / България / Филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър беше показан в резиденцията на посланика на Великобритания

Филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър беше показан в резиденцията на посланика на Великобритания

До края на годината „Портрет на едно пътуване“ – филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър, ще бъде показан на широката публика, убедена е Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР. Засега лентата може да бъде видяна единствено на сайта на институцията.

Премиерата на филма се състоя на вчера в резиденцията на посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Джонатан Алън в рамките на Британските седмици в България, които продължават до 11 юни, съобщи БГНЕС.

„Портрет на едно пътуване“ проследява историята и запознава зрителя с уникалността на Четириевангелието на цар Иван Александър. Техническото изпълнение на Четириевангелието утвърждава позициите му на труд, доближаващ се до ранните ренесансови стандарти. Филмът проследява и хронологичния път на оцеляването на евангелието – от двореца „Царевец“ през библиотеката на Влахско-Молдавския войвода и един манастир в Атон до Британската национална библиотека.

„Филмът е следствие от дългогодишната ми работа за популяризирането на Четириевангелието сред широката общественост. Посланието му е да бъде форум, който дава възможност за отъждествяване с общата духовност на българите и британците“, заяви изследователката Екатерина Димитрова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230815_b

Всеки може да бъде герой

След като премина с гръм и трясък през бурната 878 г. в средновековна Британия с …