Начало / България / Филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър беше показан в резиденцията на посланика на Великобритания

Филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър беше показан в резиденцията на посланика на Великобритания

До края на годината „Портрет на едно пътуване“ – филмът за Четириевангелието на цар Иван Александър, ще бъде показан на широката публика, убедена е Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР. Засега лентата може да бъде видяна единствено на сайта на институцията.

Премиерата на филма се състоя на вчера в резиденцията на посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Джонатан Алън в рамките на Британските седмици в България, които продължават до 11 юни, съобщи БГНЕС.

„Портрет на едно пътуване“ проследява историята и запознава зрителя с уникалността на Четириевангелието на цар Иван Александър. Техническото изпълнение на Четириевангелието утвърждава позициите му на труд, доближаващ се до ранните ренесансови стандарти. Филмът проследява и хронологичния път на оцеляването на евангелието – от двореца „Царевец“ през библиотеката на Влахско-Молдавския войвода и един манастир в Атон до Британската национална библиотека.

„Филмът е следствие от дългогодишната ми работа за популяризирането на Четириевангелието сред широката общественост. Посланието му е да бъде форум, който дава възможност за отъждествяване с общата духовност на българите и британците“, заяви изследователката Екатерина Димитрова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

296916513_360605982933633_8240628950639724535_n

„Бавни” четива за августовските дни

Прелистваме и страниците на душата с тези книги Лятото е изключително богат на усещания сезон …