Начало / България / Джил Козинс: В Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн

Джил Козинс: В Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн

Европеана – Европейският дигитален музей и библиотека, заедно с основния си партньор в България – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна, откри пътуваща изложба под надслов „Близки във времето и пространството”. Официалното откриване на изложбата се състоя днес в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” в присъствието на Аксения Бонева – главен експерт в дирекция „Културна политика” в Министерство на културата, Елинор Кени – мениджър европейски проекти Европеана, Емилия Милкова – директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и писателя Георги Господинов. Изложбата ще бъде представена в регионалните библиотеки в 8 български града, както и в книжарниците „Хеликон”, в периода юни –  септември 2013 г.

Чрез тази изложба, Европеана разкрива част от своето огромно културно богатство на българската публика, като показва и прави достъпни за всеки културните и историческите символи в миналото и днес на 8 български града – Бургас, Стара Загора, София, Русе, Хасково, Пловдив, Добрич и Варна, съхранявани в обществените библиотеки. Европейското измерение на изложбата доказва, че времето и пространството са лесно преодолими в света на съвременните технологии. Основната цел на Европеана е да обедини на едно място богатото културно-историческо наследство на Европа.  Експонатите дават възможност на посетителите да открият и опознаят както близки до дома им хора и места, така и далечни обекти, творби или предмети от всички краища на Европа.

Русе, наричан „Малката Виена” заради архитектурните си паметници, „Св. Богородица”, покровителка на Хасково и на френския град Лурд, Варна и Ница – „перлите” на две морета, неолитни селищни могили, открити в Стара Загора и Воклюз, Франция, обединяват време и пространство и прехвърлят границите на настоящето, за да популяризират идеята на Европеана – обединение на гражданите на Европа чрез споделяне на културното им богатство и осигуряването на достъп до него за всеки от всяка точка и по всяко време.

Изложбата „Близки във времето и пространството” съдържа изображения от миналото на обект или място – символи на всеки един от 8-те града, информация за които може да се намери на сайта на Европеана: www.europeana.eu. Към всяко изображение от миналото, изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес. За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими на място като Европеана, изложбата показва символ – обект или място със същото  или подобно културно, научно, историческо или религиозно значение от европейски град „сроден” на всеки един от българските 8 града. Освен това, изображенията от сайта на Европеана притежават QR кодове, така че всеки посетител на изложбата може чрез смартфона си да получи достъп до сайта и да научи повече интересна информация.

Европеана събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен и отговаря  на възможностите на хората днес, напр. чрез техните лаптопи и таблети. Тя поддържа културното наследство живо през ХХІ век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора, които могат да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от комфорта на домовете си или от дланта на ръката си чрез смартфона.

Джил Козинс, изпълнителен директор на Европеана казва:

„Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Изложбата осигурява отлична възможност за организаторите да изтъкнат ползите от Европеана и дигитализирането на културното и научно наследство като цяло. Нашата цел е да осигурим достъп на всеки до европейското културно наследство и тази изложба е чудесен начин да постигнем това. Благодарение на нашето сътрудничество с  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и с останалите ни партньори в България, от 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн. Това е дълъг  и трудоемък процес и се надяваме, че повече библиотеки и културни институции ще се включат и подкрепят идеята за дигитализирането на културното ни богатство чрез Европеана.”

Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” ще гостува за седмица в регионалните библиотеки на градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич в периода юни – август. След откриването й в книжарница „Хеликон” в София, изложбата ще бъде гост на книжарниците от същата верига в Бургас и Пловдив през септември. Повече за графика на гостуването на изложбата по градове можете да откриете на сайта на Европеана.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …