Начало / България / Председателят на ДПС дръпна лекция по българска граматика от трибуната

Председателят на ДПС дръпна лекция по българска граматика от трибуната

Кратък урок по български език изнесе пред народните представители председателят на ДПС Лютви Местан, съобщи offnews.bg. Поучителните му думи бяха част от дебатите по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

„Този въпрос е реторически“, каза в хода на изказването си Местан, а от залата се дочуха корекции: „РеторичЕН“. Председателят на ДПС обаче разясни някои граматически категории, което си е феномен от парламентарната трибуна.

„Въпросът е реторичеСКИ. Когато г-н Цветков започне да ме учи дали въпросът е „реториЧЕН“  или „реторичеСКИ“, става много интересно . Разликата между „реторичен“ и „реторически“ е  разликата между качествените и относителни прилагателни в българския език. Относителните прилагателни, за разлика от качествените, не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически – не може да бъде по-реторически или най-реторически. И когато едно прилагателно не може да се степенува, то е на „ически“. Ако може да се степенува, е на „ичен“. Например, един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, а трети – най-технически“, преподаде Местан.

 

Учебници по българска граматика за ученици тук (Граматика за депутати и партийни деятели все още не е издадена).

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …