Начало / Свят / Джулия Доналдсън обвини британските медии, че пренебрегват детските книги

Джулия Доналдсън обвини британските медии, че пренебрегват детските книги

Джулия Доналдсън, авторка на детския бестселър „Груфало”, обвини медиите във Великобритания, че пренебрегват детските книги, съобщи thebookseller.com. Тя заяви, че журналистите не обръщат достатъчно внимание на детската литература. Доналдсън използва като аргумент факта, че от юли 2012 г. досега, в програмата „A Good Read” на радиото BBC Radio 4, от 48 представени заглавия, само едно е било за деца.

„Ако чужденец чете нашите вестници, слуша нашето радио и гледа нашата телевизия, ще остане с впечатление, че не се гордеем или интересуваме от детските писатели и илюстратори. Как да се разбере, че произведенията за деца обхващат ¼ от продажбите на книги, като няма ревюта и публичност? Детски автор или илюстратор трябва да получи огромни признания, за да намери място в медиите. При книгите за възрастни не е така. Достатъчно е да избереш нестандартна тема или заглавие”.

Тя предложи поне веднъж в месеца, в един от отделите на радио Би Би Си, да бъде направена програма, в която учители и родители да поставят въпроси относно четенето и децата и тийнейджърите, които да се анализират.

Джулия Доналдсън е английска писателка и драматург, родена през 1948 г. Най-известна е с детското си произведение „Груфало”. Други нейни много популярна книги са „The Snail and the Whale” и „A Squash and a Squeeze”. Публикувани са  близо 160 нейни творби, от които 56 са достъпни в книжарниците в англоговорящия свят. Останалите 101 могат да бъдат намерени в библиотеките на британските училища.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …