Начало / Свят / Ръкопис на Самюъл Бекет отива на търг, очаква се цената му да бъде около милион паунда

Ръкопис на Самюъл Бекет отива на търг, очаква се цената му да бъде около милион паунда

Ръкопис на първия известен роман на Самюъл Бекет – „Mърфи”, ще отиде на търг, съобщи „Гардиън”. Той ще бъде изложен от аукционната къща „Sotheby’s”, а цената му се очаква да бъде между 800 000 и 1,2 милиона паунда.

Текстът е писан между август 1935 и юни 1936 г. От края на 60-те години на ХХ век шестте тетрадки били притежание на анонимен колекционер. Първоначалното му заглавие е „Саша Мърфи”. Пълен е с карикатури на Джеймс Джойс, Чарли Чаплин и самия Бекет. Първите 11 страници от текста са задраскани напълно от автора. Виждат се и 8 различни варианта на първото изречение.

От аукционната къща твърдят, че това е „най-важният ръкопис на Бекет, достигал до пазара” и той „значително се различава” от публикуваната версия на книгата от 1938 г. „Mърфи” е психологически роман, в който главния герой се опитва да избяга от реалността. Той е принуден да си търси работа от своята любовница, която е проститутка. Действието се развива в Дъблин и Лондон. Книгата има и комедийни елементи.

Д-р Гейбриъл Хийтън, специалист по стари ръкописи, коментира:

„Това е нещо много специално. Може да се види как е работил ума на Бекет, докато е писал, как е развивал идеи, преписвал, рисувал карикатури. Налице е брилянтната комбинация между философия и хумор. Това е първата му наистина голяма творба – виждаме как се оформя неговия стил. Личи си колко много е повлиял Джеймс Джойс на творчеството му. Те са били приятели. На Бекет му е било трудно да се отърси от влиянието на Джойс”.

Самюъл Бекет е ирландски писател и драматург, роден през 1906 г. Носител е на Нобелова награда за литература за 1969 г. Интересен факт е, че дава премията си за благотворителност. Много негови произведения са преведени на български, сред които „Мерсие и Камие”, „В очакване на Годо”, „Молой”, „Краят на играта” и др. Умира през 1989 г.

 

Свързани заглавия
Самюъл Бекет: Всички сме родени луди. Някои оставаме такива

Чуйте Самюъл Бекет да чете от романа си „Watt”
100-те най-велики книги за всички времена според „Крисчън Сайънс Монитър”
Копие от първия роман на Самюъл Бекет е продадено за 12 000 паунда, парите отиват за благотворителност
Нора към съпруга си Джеймс Джойс: Защо не пишеш книги, които хората могат да четат?
Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси
Университетът Кеймбридж публикува кореспонденцията на Самюъл Бекет

Книги от Бекет тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …