Начало / България / Проф. Улрих Бек става „Доктор хонорис кауза“ на СУ

Проф. Улрих Бек става „Доктор хонорис кауза“ на СУ

С титлата „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде удостоен професор Улрих Бек. Предложението за връчването на почетния знак е на Философския факултет към СУ,  съобщи БГНЕС, цитирайки висшето учебно заведение.

Улрих Бек е професор в Мюнхенския университет и в „London School of Economics and Political Science”, автор на една от 20-те най-влиятелните книги на века – „Световното рисково общество”. Напоследък той е активен участник в дебатите по преосмислянето на съдбата на Европейския съюз и на цялостния европейски проект. Неговите анализи по темата предизвикват бурни реакции; тяхна кулминация е предизвикателната му книга Германска Европа: Новите властови пейзажи под знака на кризата. „Еврорискът“ за Бек е ценностен, скрит зад по-видимия риск за политическата конструкция „Европа“, засенчен от най-видимия риск за финансовата конструкция „евро“. „Там, където дебне опасност, кълни и спасение“ – този стих на Хьолдерлин обобщава оптимистичният възглед на автора.

Улрих Бек е сред инициаторите на Манифест за преизграждане на Европа отдолу, наречен „Европа – това сме ние!“. В него се предлага един от възможните пътища на справяне с риска.

Книги от Улрих Бек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …