Начало / Автори / Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели

Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели

През пролетта на 1934 г. млад мъж изминава 2 000 мили, за да се срещне с Ърнест Хемингуей. Той е впечатлен от Папа и иска да стане писател като него.

Историята на Арнолд Самюелсън е разказана в сайта openculture.com. Той е роден в Северна Дакота и е дете на норвежки имигранти. Изкарва курс по журналистика, но отказва да си плати таксата от 5 долара за диплома. След като завършва колеж, си изкарва прехраната известно време със статии, публикувани в „Sunday Minneapolis Tribune”. През април 1934 г. прочита разказа на Хемингуей, „One Trip Across”, публикуван в списание „Космополитън”. Впоследствие творбата е включена в романа „Да имаш и да нямаш”.

Самюелсън е впечатлен и решава да се срещне с Хемингуей и да говори с него. „Изглеждаше глупаво още тогава. Но един 22-годишен скитник по време на Голямата депресия няма по-добра работа”, пише по-късно той. И изминава дългия път, скрит в товарен вагон на влак.

Когато Самюелсън се изправя пред известния автор на входа на неговия дом, Хемингуей го посреща враждебно. Впоследствие, когато разбира за какво става въпрос, омеква. Казва на младия си посетител, че е зает, но го кани на другия ден.

След нощ в затвора за скитничество, Арнолд отново идва в дома на Папа. Двамата говорят в двора. Хемингуей му дава съвети:

„Това, което съм научил, е никога да не пишеш прекалено много наведнъж. Не се изцеждай. Когато стигнеш до място, което е интересно, макар да знаеш какво ще се случи след това, спри. Остави подсъзнанието да работи. Продължи на другия ден, когато си свеж. Ако трябва, преработи това, което си писал досега”.

Освен това му казва да не се учи от съвременните автори, а само от мъртвите, които са издържали на теста на времето. Написва му и списък с книги, които да прочете. Това са:

„The Blue Hotel” от Стивън Крейн
„The Open Boat” от Стивън Крейн
„Мадам Бовари” от Гюстав Флобер
„Дъблинчани” от Джеймс Джойс
„Червено и черно” от Стендал
„Души в окови” от Съмърсет Моъм
Ана Каренина” от Лев Толстой
„Война и мир” от Лев Толстой
„Буденброкови“ от Томас Ман
„Hail and Farewell” от Джордж Мур
Братя Карамазови” от Фьодор Достоевски
Книга на „Оксфорд” за прозата на английски
„The Enormous Room” от Е. Е. Къмингс
Брулени Хълмове” от Емили Бронте
„Far Away and Long Ago” от У. Х. Хъдсън
„The American” от Хенри Джеймс

Впоследствие Хемингуей му намира работа – да поддържа негова лодка. Когато работата е свършена, писателят закарва младия Самюелсън до затвора, за да си взема нещата и да поеме по пътя обратно към дома. По-късно Самюелсън издава книгата си „With Hemingway”.

Книгите на Хемингуей тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …