Начало / Свят / Художникът на Роалд Дал: Илюстрациите подтикват децата да четат

Художникът на Роалд Дал: Илюстрациите подтикват децата да четат

Бившият детски лауреат в Обединеното кралство, сър Куентин Блейк, заяви, че илюстрациите подтикват децата да четат. Той направи това изказване на фестивала „Хей”, отбелязва thebookseller.com.  Блейк заяви, че важността на изображенията не трябва да се пренебрегват в детските книги, особено тези с образователна цел.

 „Децата се учат, защото искат. Емоционалната мотивация е нещо изключително силно: никой не трябва да обръща гръб на това. Сериозните книги трябва да се четат, но на подходяща възраст. Има известна интимност в илюстрациите. Когато си малък, те карат да се чувстваш, сякаш са адресирани лично до теб. Нещо като разговор. Това са фактори, които моделират нагласата на един човек към литературата и четенето. Връзките между илюстрации и текст могат да са доста комплексни, но това, което една илюстрация може да направи, е да те накара от пръв поглед да приветстваш книгата”, заявява Блейк.

Сър Куентин Блейк е английски писател, художник и аниматор, роден през 1932 г. Написал и илюстрирал е 35 свои книги. Известен е и с рисунките си към творбите на детския класик Роалд Дал.

Фото:quentinblake.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …