Начало / Свят / Стотици почетоха Чинуа Ачебе

Стотици почетоха Чинуа Ачебе

Стотици почетоха Чинуа Ачебе, като присъстваха на погребението му в Нигерия, съобщи „Индипендънт”. Церемонията се проведе на 23 май. Тленните останки на големия африкански автор бяха преместени в мавзолей в близост до неговия дом.

Ачебе почина на 82 години в Бостън през март. Той е смятан за първия автор, дал идентичност на африканската литература. Най-известна е книгата му от 1958 г. „Things Fall Apart”, която описва краха на традиционното общество на Черния континент. Творбата е преведена на над 50 езика и е продадена в над 8 милиона копия.

До края на живота си Ачебе писа за корупцията и безкрайните граждански войни и конфликти в Африка. Не му попречи и автомобилната катастрофа през 1990 г., която го остави парализиран от кръста надолу. Последната му публикувана книга е „There Was a Country: A Personal History of Biafra”. Също така на два пъти отказва една от най-престижните награди в Нигерия – Ордена на Федералната република, заради корупцията в страната.

На погребението му присъства президентът на Нигерия Гудлък Джонатан. Той носеше в ръцете си книги на автора. Джонатан заяви в своята реч, че Ачебе постоянно е правил паралели със събитията в страната от 50-те и 60-те години на миналия век. На въпрос дали нещо се е променило оттогава, тълпата отговори дружно „не”. Джонатан изтъкна, че след изборите през 2011 г. има „значително подобрение”, без да споменава, че оттогава насам 800 души са убити по време на религиозни и политически протести. Ганайският президент  Джон Махама също присъства на церемонията.

Свързани заглавия
Чинуа Ачебе: Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите
Почина Чинуа Ачебе – бащата на африканската литература

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

За жените и солта_корица

Роман за невидимите нишки, които ни свързват, и за оковите, на които сами се осъждаме

Роман разказва историята на пет поколения жени от времето на революцията на Кастро в Куба …