Начало / Свят / Руснаци разработват наръчник за домашна библиотека

Руснаци разработват наръчник за домашна библиотека

Помагало, което да улеснява при създаването на домашна библиотека, ще се разработва в Обществената палата на Руската федерация. Към създаването на „учебник за възрастни” ще бъдат привлечени литературоведи и учители, а в списъка на книгите, според персонала на департамента, ще попаднат заглавия, които са задължителни за всеки дом. Наръчникът ще включва препоръки за това на каква възраст трябва де се чете дадена книга.

Според председателя на комисията Павел Пожигайло в списъка ще попадне и литература от чуждестранни автори. Акцентът ще бъде върху класиците, но ще има и ограничен брой заглавия от съвременни писатели. Пожигайло е убеден, че в момента в домашните библиотеки на руснаците има случайно попаднали книги, които са признак на лош вкус.

„Хората често не разбират как действително да подберат нужните книги и смятат, че събраните съчинения на Достоевски или Пушкин е приятно да стоят в домашната библиотека, въпреки че събират прахта”, казва специалистът.

Все пак той отбелязва, че произведения на Пушкин, Достоевски, Бердяев, Балзак, Драйзър и други основополагащи творби непременно ще бъдат включени в методическото пособие.

Инициативата на Обществената палата обаче не е приета еднозначно. Някои са мнение, че това ще бъде ценен пътеводител в морето от книги, но други смятат, че се ограничава читателският вкус и правото на избор.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …