Начало / Интервюта / Биляна Траянова: Да вдъхновя децата да четат е моя лична кауза

Биляна Траянова: Да вдъхновя децата да четат е моя лична кауза

Биляна Траянова е актриса, сценарист, продуцент и автор на детската поредица за Хариша.На книжния пазар досега излязоха  три книги – „Хариша царят на маймуните“,  „Хариша и Анаитис“ и „Хариша в дъждовната гора“. На 25 и 31 май Траянова ще се срещне със своите малки читатели в столичните книжарници „Хеликон-Витоша” и „Хеликон-България”.
––––––––––––––

Преди броени дни се завърнахте от тайнствен остров, където отведохте трима от малките ви читатели – победители в играта на поредицата „Хариша“. Изглежда проектът „Хариша“ не е само книжна поредица?
–    Като замисъл „Хариша“ е различен проект. Първо, защото е за едно ново поколение, за децата, растящи в ерата на вихрено развитие на технологиите. Второ, защото да привлечеш вниманието на тези деца с клишета е невъзможно. Трето – новите деца, като каквито определено ги възприемам, са изключителни интелигентни и сензитивни. Те търсят друго съдържание – смислено, добре аргументирано, с ясна формулировка на позиция. Това не е просто мултимедиен проект, бих го нарекла „пълносетивен“. Освен да приключенстват чрез книгите за Хариша, искам да вдъхновя децата за собствени проекти – провокирам ги да се замислят за различните култури и етноси, да ги опознаят, да разберат какво е толерантност към различните, да усетят пулса на всяко място, на което попадат, да са наясно с позицията си по отношение на екология, опазване на животински и растителни видове, да имат цели и най-важното да вярват, че могат да постигнат мечтите си. Именно мечтите бяха катализатора в решението ми да пусна такава игра сред читателите ми – те се регистрираха в сайта на поредицата и избрахме чрез жребий трима късметлии. Наградата беше пътуване до тайнствен остров и търсене на скрито съкровище. Родителите и на трите деца споделиха, че малчуганите са били абсолютно убедени, че ще спечелят. Историите, които ми разказаха са още едно доказателство, че когато вярваме в мечтите си, те винаги се сбъдват!

Разкажете ни за острова? Наистина ли сте заснели филм за приключението на децата?
–    Бяхме на най-фантастичното място, което можете да си представите! Островът е във водите на Егейско море. Може би е единственият зелен гръцки остров, със запазена дива природа, непреброими водопади и вековни гори. Решихме да поканим децата и родителите им на едно по-необичайно пътуване. С камерите на „Без багаж“ заснехме цялото преживяване на Йоана, Ина и Калоян – тримата късметлии в играта. Още в първите минути на острова децата буквално пред очите ми се превърнаха в малки Тарзановци. Море, скали, езера, стада полудиви кози – беше повече от вълнуващо. На 1 юни ще излъчим епизод на „Без багаж“, в който ще покажем как се снима филма за търсенето на съкровището и колко вълшебен е острова. А на 2 юни, от 15.00 ч. по БНТ1 зрителите ще могат да видят и филма – риалити, в който седем деца успяват да разгадаят древна загадка и да открият скрито съкровище. Това е първият български детски филм от повече от десет години пауза в жанра. Целият филм е реализиран с нулев бюджет и огромния ентусиазъм и подкрепата на прекрасни хора. Споделям това, защото този филм е истинско събитие поради факта, че направихме нещо прекрасно за децата, без нито стотинка финансиране, само с желание… и вярвам, че се получи… Ако искаш да направиш нещо – винаги има начин! Вярвам в това!

Срещате ли се с малките си читатели и до колко е важна за Вас тяхната реакция?
–    За мен е важна обратната връзка с читателите ми. В последните месеци съм гостувала в над петдесет училища. Не отказвам покана от деца. Чета им, разказвам им невероятните си преживявания от пътуванията, провокирам ги да мислят за ценности, добродетели и далечни светове. Правя това абсолютно безвъзмездно. Да вдъхновя децата да четат е моя лична кауза и виждам как се разпалва искрата и се превръща в огън. Чувството е неописуемо! Всеки може да се свърже с нас на Facebook страницата ни HarishBG или на сайта на поредицата: www.harisha.bg
Сега ми предстоят две срещи: на 25 май, 12.00ч. „Хеликон – Витоша” (бул.”Патриарх Евтимий“ 68) и на 31 май, 18.30 ч. „Хеликон-България” (Гранд хотел България).

Книгите „Хариша, царят на маймуните“, „Хариша и Анаитис“ и „Хариша в дъждовната гора“ грабнаха децата от първата страница. Първата книга е почти изчерпана. Ще пуснете ли нов тираж?
–    Да, предстои да пуснем нов, по-голям тираж, защото децата бързо споделят помежду си за новите си открития. Много съм щастлива, че „Хариша“ накара децата да посегнат към книгите и ги провокира да мечтаят за широкия свят.

Четвъртата книга за приключенията на Марко Адамс също се очаква с голям интерес. Издайте поне мъничко какво ще се случва нататък в историята? Кога ще излезе на пазара?
–    Четвъртата книга, „Хариша и тайнствените кръгове“, ще изненада читателите като ги отведе в Силистра, на археологически разкопки. Оттам действието се пренася на остров Гаргалъка, в река Дунав. Хариша е по-следите на третия символ от древната карта, която открива в двореца на Махараджата. Точно в момента, в който стела със същия символ попада в ръцете на малкия приключенец, шайка иманяри открадват артефакта. На помощ се явява малко гарванче. „Хариша и тайнствените кръгове“ е с много динамично действие и както и първите три книги се чете на един дъх. Дизайнът и е великолепен. Александър Нишков и Илияна Попова определено са почувствали историята и са създали фантастична среда за текста. Вече работим по следващите три книги от поредицата. „Хариша и Тайнствените кръгове“ ще бъде на пазара до две-три седмици. Нямам търпение да видя реакциите на малките ми читатели!

Какво още предстои с Хариша?
–    С „Хариша“ вдъхновяваме за приключения малките изследователи. Подготвили сме още много вълнуващи награди за тези деца, които четат, искат да се развиват и са готови да се потрудят. Заедно ще вървим напред, ще случваме вълшебни неща и ще сбъдваме мечтите си за един прекрасен свят на доброто, красивото и любовта.

Свързани заглавия
Биляна Траянова: Няма нечетящи деца, има родители, които не са въвели децата си във вълшебното царство на книгите
„Хариша царят на маймуните” и „Хариша и Анаитис” от Биляна Траянова (откъси)

Поредицата за Хариша тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …