Начало / Свят / Английският ПЕН клуб продаде на търг ръкописи за 440 хил. паунда

Английският ПЕН клуб продаде на търг ръкописи за 440 хил. паунда

Eкземпляр от първото издание на „Хари Потър и философският камък” на Джоан Роулинг беше продаден за 150 хил. паунда, съобщи „Гардиън”. Книгата беше разиграна на търг в Лондон заедно с още 51 книги с ръкописни бележки от авторите им.

Романът на Роулинг очаквано предизвика най-голям интерес, тъй като съдържа бележки и коментари на писателката, както и ръчно нарисувани рисунки на Хари като спящо бебе и на магьосника Дъмбълдор. Купувачът е останал анонимен, като е наддавал по телефона, обясниха от английския ПЕН клуб, който организира аукциона в „Сотбис”. Парите от продажбата ще отидат за благотворителност.

Всички книги общо са продадени за 439 200 паунда. Сред тях са „Дневникът на Бриджит Джоунс” на Хелън Филдинг,  „Северни светлини” на Филип Пулман, „Матилда” на Роалд Дал с оригиналните илюстрации на Куентин Блейк.

Копието на Дал е стигнало цена от 30 000 паунда. „Остатъкът от деня” на Казуо Ишигуро е продадена за 18 хил., „Метроланд” на Джулиан Барнс – за 14 хил., „The Uncommon Reader” на Алън Бенет – за 11 хил.

Свързани заглавия
51 книги с ръкописни бележки от авторите им излизат на търг

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Първото издание на „Хари Потър и философският камък“ е продадено за над 7 милиона паунда Малко известно е, че първото издание на издателския феномен на Роулинг е в тираж едва 500 екземпляра. На 21 юни 2007 г. колекционер закупува копие от него за 7.2 млн. британски лири. Книгата е била собственост на Тоби Ръндъл от Уилитон, Съмърсет, който я получава като подарък от майка си. Той продава книгата, за да следва в Оксфорд. Изследователят Крис Албъри казва, че изданието е библиографска рядкост и че обикновено поплярните книги не са чак толкова редки, но копието от първото издание на „Хари Потър и филосифският камък” е точно такова, защото от него има едва 500 екземпляра. Той допълва, че копие от първото издание на „Властелинът на пръстените” от Толкин би струвало дори повече от екземпляра на Тоби Ръндъл.