Начало / Любопитно / „Пук и Чук“ от Турбьорн Егнер (анотация)

„Пук и Чук“ от Турбьорн Егнер (анотация)

Историята на Пук и Чук, с нейните хумористични илюстрации и важно послание се е превърнала в литературна класика  за поколения деца в целия свят. След успеха на първия тираж на тази забавна, увлекателна и образователна история, която издателство „Ентусиаст” ни поднесе в поредицата си Enthusiast Childrens books след близо трийсет години отсъствие от българския пазар, предстои нова среща с Червенокосия и Чернокосия зъбни тролове-разбойници, които най-необезпокоявано си живеят в устата на малкия Антон. Авторът Турбьорн Егнер, който става световно известен с тази история и с нейния филмов вариант, и взима награда на Филмовата критиката в Кан през 1956 г., признава, че тя е лично „изстрадана”. Родителите на малкия Егнер имали магазин и единственият начин да го държат далече от него е като му дават през час по някой карамел или малък шоколад, и той редовно се отбивал да си вземе наградата за пазените „мир и спокойствие”. Това го превърнало в редовен посетител при зъболекаря и в пръв ценител на четката за зъби. Пук и Чук с наслада се угощават с бял хляб, сироп и шоколад, и необезпокоявано потропват по зъбите на Антон, правят си скривалища и си трупат ценни запаси от лакомства. Този безгрижен и сладостен живот е за сметка на Антон, чиито зъбобол неизменно го отвежда до зъболекарския кабинет. Тайните скривалища на Пук и Чук са унищожени и след първото измиване с четка за зъби, и попадането им в канала на мивката, те се озовават в открито море, където започва морското им пътешествие на сал в очакване на следващото дете, което не си мие редовно зъбите.

След премиерата на норвежкия куклен филм „Пук и Чук“ през 1954 г., норвежката преса признава, че в страната изцяло се променя отношението към зъбната хигиена у децата и това довежда до истински „скок” в миенето на зъбите. Историята се превръща в класика на тема „миене за зъбки” и е забавен и лесен начин да научим децата на редовно измиване на зъбите. Типично за книгите на Турбьорн Егнер и в тази са включени много прекрасни, забавни песнички. Най-известното им изпълнение е след създаването на радиопиеса по книгата в немската постановка, в която разказвачът е Хорст Брайтер, а изпълнението е на Волфганг Кубах. Списание „Щерн“ нарича книгата „задължителна книжка за всички с млечни зъбки“, но и за ценителите на най-добрата детска литература в света. „Пук и Чук” е преведена на почти на всички езици, преиздавана е многократно и заема достойно място в сърцата на безбройните си големи и малки почитатели.
За автора

Турбьорн Егнер е роден на 12 декември 1912 г. в гр. Осло, където израства и учи.
Известно време работи като художник на реклами. Книгата „Пук и Чук” го прави световно известен и като детски писател. Повечето от книгите си илюстрира сам(включително „Пук и Чук“). Носител е на най-голямото норвежко отличие за принос към културното развитие на страната, ордена „Свети Олав“. Умира на 24 декември 1990 г. в родния си град Осло.

„Пук и Чук“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …