Начало / България / Книгата на Петър Калчев за неолитната страда в Стара Загора с премиера на 22 май

Книгата на Петър Калчев за неолитната страда в Стара Загора с премиера на 22 май

На 22 май, сряда, от 17,30 ч в зала 1 на хотел „Верея” ще бъде представена книгата „Двуетажна раннонеолитна постройка в селищната могила Окръжна болница в Стара Загора“ на археолога от Регионалния исторически музей в Стара Загора гл. ас. Петър Калчев, съобщи dariknews.bg.

В нея е представена новата интерпретация на разкритите през 1968 г. останки от неолитна сграда. При новия прочит на разкритите археологически структури се установява, че постройката е била двуетажна, с височина 7 м. На първия етаж са били разположени две жилищни помещения, а на втория – едно. В книгата е публикувана графична възстановка на сградата.

Според проф. д-р Васил Николов до голяма степен това ще преобърне представата за ранния неолит, начина на живот на хората през тази епоха.

Община Стара Загора инициира и финансира новите научни проучвания в най-старите открити досега в Европа неолитни жилища, както и издаването на книгата, която е на български и английски език. Илюстрациите в нея са на старозагорския фотограф Цветан Четъшки.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …