Начало / България / Изложба за Багряна е литературният „гвоздей” в Нощта на музеите днес

Изложба за Багряна е литературният „гвоздей” в Нощта на музеите днес

Националният литературен музей ще се включи в Нощта на музеите днес с изложбата „Как ще спреш ти мене – волната…“, посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. Тя беше открита снощи в Регионалния исторически музей в Пловдив и може да се види безплатно тази вечер от 19.00 до 24.00 ч.

Пред радио „Фокус“- Пловдив Катя Зографова, директор на Националния литературен музей-София, разказа: „Това е най-интересната от трите изложби, които аз правя като автор, от 100-годишнината на Багряна до днес. Избрах като име един стих на поетесата “Как ще спреш ти мене – волната…”, малцина знаят, че Багряна е диагностицирала своята страст към пътуванията като мания или болест. Това е съдбоносна, красива мания, тъй като след всяко нейно пътуване се появява великолепен цикъл стихове. В изложбата е показан един шедьовър на сказката като „Бретан“, като това е нейното най-амазонско приключение, тъй като там тя бяга със своя любим проф. Боян Пенев пред 1921 г. Освен това изложбата съдържа именно ръкописи на Багряна, свързани с пътуванията и междукултурните диалози. Тя е била невероятен културен дипломат, където и да е отивала от младостта до царствената си старост тя е будила любов и обожание”.

Изложбата съдържа и много лични вещи на Багряна,предоставени от нейната внучка Лиза Шапкарева – шал, с който е излизала на рециталите си, френската й чантичка и бижута от крила на пеперуда, подарени й вероятно Педро Русеф, баща на президента на Бразилия – Дилма Русеф. За първи път са показани снимки на поетесата с малката Дилма.

За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за Багряна: участието й в защитата на българските евреи; помощта й за освобождаването от концлагер на писателя комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г. и др., допълва „Крос”. Не са премълчани пътуванията й до Москва след 9 септември 1944 г., конгресите за мир и форумите на жените из цял свят. В изложбата са включени два маслени портрета на поетесата от депата на Софийска градска галерия, единият от които е на знаменития художник на Пловдив – Димитър Киров.

Книги на Багряна тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …