Начало / България / Представят „Възвишение“ на Милен Русков в Шумен

Представят „Възвишение“ на Милен Русков в Шумен

Актьорите Валери Йорданов, Стойо Мирков и Милен Димитров четат „Възвишение“ от Милен Русков, в двора на къщата-музей Панчо Владигеров в Шумен. Освен насладата да ви четат на ухо, можете да се запознаете и с автора, и да поговорите с него. На 20-ти май от 20.00 часа.

„Възвишение“  ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

ОТЗИВИ:

Светлозар Игов: Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици.

Миглена Николчина: Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме.

Ани Илков: Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде.

Митко Новков: Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература.

„Възвишение“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Книга, освежаваща като зелена гора:-)). На първо място, с великолепно възкресения език, простонародния хумор и поучителност, която не дотяга. Сякаш с машина на времето те доближава до тази толкова далечна и толкова българска епоха! Повествованието тече с изключително темпо- равномерно и цялостно, без нито за момент да се губи нишката. Искрено препоръчвам-голямо постижение за Милен Русков!