Начало / България / Представят „Възвишение“ на Милен Русков в Шумен

Представят „Възвишение“ на Милен Русков в Шумен

Актьорите Валери Йорданов, Стойо Мирков и Милен Димитров четат „Възвишение“ от Милен Русков, в двора на къщата-музей Панчо Владигеров в Шумен. Освен насладата да ви четат на ухо, можете да се запознаете и с автора, и да поговорите с него. На 20-ти май от 20.00 часа.

„Възвишение“  ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

ОТЗИВИ:

Светлозар Игов: Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици.

Миглена Николчина: Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме.

Ани Илков: Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде.

Митко Новков: Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература.

„Възвишение“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ddd6b542621bb68904c090c2d5490326

Георги Дюлгеров: Аз съм за качествения зрител, който ще помни филма

Новата книга на режисьора ще бъде представена първо в Бургас „Биография на моите филми“ от …

Един коментар

  1. Книга, освежаваща като зелена гора:-)). На първо място, с великолепно възкресения език, простонародния хумор и поучителност, която не дотяга. Сякаш с машина на времето те доближава до тази толкова далечна и толкова българска епоха! Повествованието тече с изключително темпо- равномерно и цялостно, без нито за момент да се губи нишката. Искрено препоръчвам-голямо постижение за Милен Русков!