Начало / България / Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот, в София

Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот, в София

Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот – живият класик на съвременната американска литература, ще се състои на 20 май от 19 ч в столичния клуб „Петното”. Поводът е представянето на най-новата му книга „Възмущение“.

Американската писателка Елизабет Костова ще говори за важността и цялостния принос на Филип Рот към съвременната литература. Актьорът Йосиф Шамли ще прочете кратък откъс от „Възмущение“, а впечатленията си върху работа с текста на Рот ще сподели преводачката Невена Дишлиева-Кръстева.

 

Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959). „Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997). Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За „Петното“ Рот получава втората си награда ПЕН/Фокнър, както и британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Книги от Филип Рот тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …