Начало / България / Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот, в София

Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот, в София

Вечер, посветена на творчеството на Филип Рот – живият класик на съвременната американска литература, ще се състои на 20 май от 19 ч в столичния клуб „Петното”. Поводът е представянето на най-новата му книга „Възмущение“.

Американската писателка Елизабет Костова ще говори за важността и цялостния принос на Филип Рот към съвременната литература. Актьорът Йосиф Шамли ще прочете кратък откъс от „Възмущение“, а впечатленията си върху работа с текста на Рот ще сподели преводачката Невена Дишлиева-Кръстева.

 

Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959). „Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997). Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За „Петното“ Рот получава втората си награда ПЕН/Фокнър, както и британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Книги от Филип Рот тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …