Начало / Свят / Хауърд Джейкъбсън спечели награда „П. Г. Удхаус”

Хауърд Джейкъбсън спечели награда „П. Г. Удхаус”

Хауърд Джейкъбсън спечели хумористичната литературна награда „Bollinger Everyman Wodehouse Prize”, съобщи „Индипендънт”. Той получи приза, който носи името на П. Г. Удхаус, за книгата си „Zoo Time”. Така Джейкъбсън печели отличието, което е за книги, които пресъздават духа на Удхаус, за втори път – първия път беше през 2000 г. за „The Mighty Waltzer”.

„Zoo Time” разказва за писател, който не може да се съсредоточи в писането заради своята лесно раздразнима съпруга и нейната привлекателна майка. Интересна е традицията, свързана с тази награда. Победителят получава прасе от породата „Gloucestershire Old Spot”, което ще бъде кръстено на неговата книга. Миналата година прасето беше именувано Снъф, по романа на Тери Пратчет. Този, който триумфира, получава и специална бутилка шампанско от спонсора „Bollinger”.

Джейкъбсън коментира:

„Това е единствената награда, която активно търси и оценява комедията. Другите виждат нещо срамно в нея, нещо като недостатък на писателя. Което е вероломно, от моя гледна точка, като се има предвид произхода на романа като жанр, който е именно от комичното, както и традициите на хумора в английската литература. Да спечеля наградата за втори път е невероятно. Единствено съжалявам, че прасето ще се казва „Zoo Time”. Но можеше да е по-зле. Например ако се казваше „Доведете труповете”.

Хауърд Джейкъбсън е британски писател и журналист, роден през 1942 г. Най-известна е книгата му „Въпросът на Финклер”, с която спечели „Букър” през 2010 г. Творбата е преведена на български. Основна тема в творчеството му е хумора. Често пише и за британските евреи.

Свързани заглавия
Хауърд Джейкъбсън с „Букър“ за хумористичен роман
Хауърд Джейкъбсън против забраната израелска трупа да играе на „Глоуб”

Хауърд Джейкъбсън и Майкъл Фрейн сред номинираните за наградата „П. Г. Удхаус”

„Въпросът на Финклер“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …