Начало / България / „Физика на тъгата” на Георги Господинов взе наградата за роман на „13 века България”

„Физика на тъгата” на Георги Господинов взе наградата за роман на „13 века България”

Георги Господинов получи Националната литературна награда за български роман на годината на фондация „13 века България“ за „Физика на тъгата“, издаден от „Жанет 45” през 2011 г., съобщи БГНЕС.

Жури  в състав: проф. Боян Биолчев, проф. Кирил Топалов, Здравка Евтимова, Деян Енев и Анита Димитрова от в. „Сега”, избра измежду романите, издадени през 2011 и 2012 г., шестте финалисти. Конкуренция на „Физика на тъгата” правиха: „Възвишение“ на Милен Русков, „Жанет 45”, 2011 г., „Всичките мои лъжи“ на Пламен Панев, „Хермес”, 2011 г.; „Законът“ на Владимир Зарев, „Сиела” 2012 г.; „Нобелистът“ на Елена Алексиева, „Сиела” 2011 г. и „Кучета под индиго“ на Чавдар Ценов, „Рива” 2012 г.

„Литературата е много важен инструмент да мислим, защото политическото и пропагандата разчитат на директното внушение”, каза Господинов при получаването на наградата – 11 000 лв. и художествен диплом, на официална церемония в Софийска градска художествена галерия. Той благодари на останалите номинирани, които според него са достойни писатели и претенденти и добави: „Това е книга за тъгата, но най-хубавото е, че е върнала към живота една жена в болница. Литературата в България може  три неща: да утеши, да даде смисъл и да изработи вкус. И трите неща са страшно важни днес и това съм се опитал да направя”.

Проф. Боян Биолчев обобщи оптимистично: „Очертава се духовна компенсация на икономическата криза“.

„Физика на тъгата” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …