Начало / Любопитно / „Премълчаваната история на САЩ“ от Оливър Стоун и Питър Кузник (анотация)

„Премълчаваната история на САЩ“ от Оливър Стоун и Питър Кузник (анотация)

След като направи поредица филми, с които отправи предизвикателство към илюзиите на американците, режисьорът Оливър Стоун се зае да разбие всички митове от миналото на страната си. Заедно с историка Питър Кузник той направи документална телевизионна поредица за скритите аспекти от историята на Америка. След това двата написаха и книгата „Премълчаваната история на САЩ”, която сега излиза на български с логото на издателство „Милениум”. Тя разобличава митовете за миналото на Америка и разкрива доста грозни моменти от последните 200 години в Съединените щати.

Според Оливър Стоун е много важно съвременните американци да са наясно как ги възприема останалият свят. Необходимо е да си припомнят ценностите, заложени при създаването на държавата им, за да не им се струва, че настоящето им не може да се промени. Смята, че съгражданите му трябва да познават миналото си такова каквото е било, за да могат да градят бъдещето си. Още в началото на книгата режисьорът на „Роден на 4 юли” задава въпроси, на които да края й се опитва да отговори. „Защо такъв нищожен брой хора – независимо дали цифрата понастоящем е 300, 500 или 2000 – контролират повече богатство, отколкото всичко, което притежават трите милиарда най-бедно население в света? Защо се позволява на шепа богати американци да упражняват такъв контрол върху вътрешната, външната политика и медиите в САЩ, докато в същото време реалното влияние и стандартите на живот на широките маси все повече се свиват? Защо американците приемат покорно факта, че постоянно са следени и наблюдавани, че правителството се меси в живота им, че гражданските им права се нарушават, а личната им неприкосновеност просто липсва – нещо недопустимо за основателите на нацията и за по-ранните поколения?”, пише Стоун.

Авторите на книгата са убедени, че т.нар. „американска мечта” е доста изкривено понятие. „Това популярно и донякъде митично виждане, внимателно филтрирано през призмата на американския алтруизъм, благосклонност, великодушие, усещане за изключителност и отдаденост на свободата и справедливостта, се внушава още в ранното детство, затвърждава се в основното училище и в гимназията и се повтаря толкова често, че вече е част от въздуха на Америка. Утешително е и успокоява. Само че разкрива едва малка част от историята”, обясняват те.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …