Начало / Любопитно / „Първият живот на Ангела М.“

„Първият живот на Ангела М.“

Животът на Меркел в ГДР е повлиял съществено на по-късната й кариера, твърдят авторите на една нова книга за канцлерката, отбелязва dw.de в статията „Каква е била Меркел в ГДР?”. Самата тя отговаря на този упрек с думите: „Нищо не съм премълчавала“. Дали обаче е казала всичко?

Ангела Меркел прекарва в ГДР първите 35 години от живота си – години, за които досега се знаеше твърде малко. Известно е единствено, че е заемала пост в Съюза на свободната германска младеж /FDJ/, където е отговаряла за културата. Една нова книга разкрива обаче и други детайли от живота й в ГДР. Авторите на книгата – журналистите Ралф Георг Ройт и Гюнтер Лахман, твърдят, че Меркел е била много по-тясно свързана със системата в ГДР, отколкото се предполагаше досега.

В отговор на тези упреци Меркел пояснява, че винаги е била откровена по отношение на миналото си в ГДР. „За мен е важно, че никога нищо не съм крила“, изтъква тя, като същевременно добавя, че вероятно има неща, които са останали неказани поради простата причина, че никой не я е питал за тях – например това, че е членувала навремето в източногерманския синдикален съюз FDGB, както и в Съюза за дружба между ГДР и СССР.

Дискусията за миналото на Меркел бе провокирана от биографията „Първият живот на Ангела М.“. Авторите на книгата твърдят, че докато е живяла в ГДР, Меркел е била много по-активна политически, отколкото се смяташе досега. В книгата се посочва, че по време на работата й в Академията на науките на ГДР тя е била функционерка в Института по физика, а от 1981 г. е била секретар за агитация и пропаганда в Съюза на свободната германска младеж /FDJ/. Тази информация потвърждава и един от спътниците на Меркел от онези години – Гюнтер Валтер, който е бил шеф на групата на FDJ в Института по физика.

Меркел изтъква, че в предишна нейна биография вече е ставало дума за ролята й в FDJ. Авторът на биографията с право обръщал внимание на факта, че не бива да се поставя знак за равенство между Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и Съюза на свободната германска младеж. В рамките на Съюза мнозина били ангажирани с неполитическа дейност и членували в него, за да не бъдат изолирани.

Според новата книга за Меркел, през 1989 г., когато желанието за промяна обхваща цялата ГДР, Меркел става политически активна. Тя се застъпва за реформиране на системата и за налагане на т.нар. „демократичен социализъм“. „Ако ще реформираме ГДР, да не го правим по западногермански образец“, заявила Меркел през септември 1989 година по време на среща с представители на Западна Германия. Към този момент Меркел се присъединява към партията „Демократична промяна“, която първоначално преследва именно тази цел. По-късно обаче тя твърди, че става член на „Демократична промяна“ едва през декември 1989 г., когато партията се отклонява от този курс и още следващата година гласува присъединяването си към западногерманския Християндемократичен съюз (ХДС).

Свързани заглавия
Скандална книга за Меркел излиза в Германия

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …

Един коментар

  1. Най-популярният спорт в Германия е Футбола . Над 6. милиона членове са организирани в над 170. 000 футболни клубове под патронажа на Германския футболен съюз . Страната е била домакин на две световни първенства; през 1974 и през 2006 година. Германия е досега единствения отбор които има европеийски и световни отличия, както при мъжките така и при женските състави.