Начало / България / Унгарски литературен маратон в София на 14 май

Унгарски литературен маратон в София на 14 май

Унгарският културен институт кани всички на литературен маратон на 14 май, вторник, от 18 ч в залата на Унгарския културен институт (София, ул. „Аксаков” № 16). Инициатива ще се проведе под надслов „На фокус – писателите и преводачите”. Актьорите Мариела Станчева и Тодор Димитров ще представят и откъси от неиздавани досега книги на унгарски автори.

Голяма част от книгите ще бъдат издадени през настоящата година на български език (книгите на Дьорд Фердинанди, Лайош Грендел, Ноеми Сечи, Жужа Бенеи, Тошо Дончев и Шандор Петьо).

Унгарските разкази ще бъдат представени чрез Дьорд Фердинанди с разказ от сборника „Самотна гургулица”, Марта Щрамски, едно непознато име сред българската читателска аудитория с есе на философска тематика, Петер Естерхази, известен и в България и на Запад, с есе за социалистическия тип човек (в България има издадени три негови книги)

Унгарската романистика  ще бъде представена чрез романите на Лайош Грендел „Камбаните на Айнщайн”, сатира на комунизма, Ноеми Сечи и „Комунистът Монте Кристо” – едно интригуващо заглавие само по себе си, Силард Рубин с „Избити младенци”, разследване за изчезването на три жени, а за срещата на Изтока и Запада ще ни разкаже разказът на Тошо Дончев.

Унгарската поезия е със силен акцент в маратона – със стихове на Ендре Кукорели, който гостува на България на ХХХІ-ия Международен панаир на книгата, с нежната лирика на Жужа Бенеи и с класици като Атила Йожеф, Янош Аран, Миклош Радноти, Шандор Вьорьош и Жени Варнаи.

Не е подмината и унгарската драматургия– ще бъде представен откъс от пиесата „Цвете в мината” на младия Чаба Секей, който през 2009 година получи наградата на BBC за драматургия за пиесата Do You Like Banana, Comrades?

Детската литература ще бъде представена с откъс от романа „Цирк над града” на Шандор Петьо.

Литературната вечер ще завърши  с текст на литературния критик Емил Басат за преводачите.

За музикалното оформление ще се погрижат Даниела Пенева (цигулка) и Румен Спасов (китара). Ще присъстват и преводачите (които са: Светла Кьосева, Мартин Христов,  Стефка Хрусанова, Юлия Крумова, Николай П. Бойков, Мина Цонева, Нели Димова, Адриана Петкова, Лиляна Лесничкова, Иванка Павлова, Росица Тодорова и Илияна Михайлова-Сопкова), с изключение на живеещите извън България.

Всички гости на проявата ще могат да участват в томбола, която ще се тегли в края на вечерта с награди – най-новите унгарски книги.

Официален гост на проявата ще е заместник-генералният директор на Институт „Балаши” – Жолт Сабо. (Институт „Балаши” в Будапеща е институцията, отговаряща за всички унгарски културни институти зад граница и за унгарските лекторати в чужбина).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …