Начало / България / „Има крокодили в морето” с премиери в София и Пловдив

„Има крокодили в морето” с премиери в София и Пловдив

До дни на българския книжен пазар ще излезе книгата на италианеца Фабио Джеда „Има крокодили в морето”. Това е истинската история на Енаятолах, афганистанско момче, което едва десетгодишно и съвсем самичко поема дългия и ужасяващ път на бягство от родния Афганистан през териториите на Пакистан, Иран, Турция и Гърция до Италия, в която най-сетне намира своята втора родина.

„Има крокодили в морето” ще бъде представена от издателство „Жанет 45” в София на 15 май от 19 ч в галерия „Suspacious” и в Пловдив на 16 май в от 18,30 ч в Студио 1 на БНР.

Книгата е издадена на над 30 езика. В няколко европейски страни вече се изучава в училищата. Носител е на наградата Книга на годината на Радио 3 Фаренхайт.

Фабио Джеда е роден през 1972 г. в Торино, където живее и до днес. Първият му роман, „През остатъка от пътуването стрелях по индианци” (Per il resto del viaggio ho sparato agli indiani), излиза през 2007 г. и разказва историята на румънско момче, прекосило Европа в търсене на своя дядо. Романът е обявен за най-добър авторски дебют за 2007 г. и печели наградата Premio del Giovedì „Marisa Rusconi“, както и номинация за престижната литературна награда Strega. През 2008 г. излиза вторият роман на Джеда, „Точна поредност на действията” (L’esatta sequenza dei gesti), удостоен с наградата Grinzane Cavour, както и с Наградата на читателите на гр. Лука. През 2010 г. публикува книгата „Има крокодили в морето. Истинската история на Енаятолах Акбари”, а през 2011 г. излиза „Красотата, въпреки всичко” (La bellezza nonostante) – художествен разказ във формата на монолог за учител, преподаващ в затвор за малолетни престъпници. Историята е вдъхновена от личния опит на писателя, работил като възпитател в Специализиран център за малолетни. Джеда пише за различни италиански издания, сред които ежедневникът La Stampa и списанието за комикси Linus, преподава в училището за творческо писане и разказваческо майсторство „Холден“ в Торино, играе в националния отбор по футбол на италианските писатели.

 

Фото: © Elisa Geda

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …