Начало / България / „Има крокодили в морето” с премиери в София и Пловдив

„Има крокодили в морето” с премиери в София и Пловдив

До дни на българския книжен пазар ще излезе книгата на италианеца Фабио Джеда „Има крокодили в морето”. Това е истинската история на Енаятолах, афганистанско момче, което едва десетгодишно и съвсем самичко поема дългия и ужасяващ път на бягство от родния Афганистан през териториите на Пакистан, Иран, Турция и Гърция до Италия, в която най-сетне намира своята втора родина.

„Има крокодили в морето” ще бъде представена от издателство „Жанет 45” в София на 15 май от 19 ч в галерия „Suspacious” и в Пловдив на 16 май в от 18,30 ч в Студио 1 на БНР.

Книгата е издадена на над 30 езика. В няколко европейски страни вече се изучава в училищата. Носител е на наградата Книга на годината на Радио 3 Фаренхайт.

Фабио Джеда е роден през 1972 г. в Торино, където живее и до днес. Първият му роман, „През остатъка от пътуването стрелях по индианци” (Per il resto del viaggio ho sparato agli indiani), излиза през 2007 г. и разказва историята на румънско момче, прекосило Европа в търсене на своя дядо. Романът е обявен за най-добър авторски дебют за 2007 г. и печели наградата Premio del Giovedì „Marisa Rusconi“, както и номинация за престижната литературна награда Strega. През 2008 г. излиза вторият роман на Джеда, „Точна поредност на действията” (L’esatta sequenza dei gesti), удостоен с наградата Grinzane Cavour, както и с Наградата на читателите на гр. Лука. През 2010 г. публикува книгата „Има крокодили в морето. Истинската история на Енаятолах Акбари”, а през 2011 г. излиза „Красотата, въпреки всичко” (La bellezza nonostante) – художествен разказ във формата на монолог за учител, преподаващ в затвор за малолетни престъпници. Историята е вдъхновена от личния опит на писателя, работил като възпитател в Специализиран център за малолетни. Джеда пише за различни италиански издания, сред които ежедневникът La Stampa и списанието за комикси Linus, преподава в училището за творческо писане и разказваческо майсторство „Холден“ в Торино, играе в националния отбор по футбол на италианските писатели.

 

Фото: © Elisa Geda

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …