Начало / Свят / Паметта на полякиня, вдъхновила момичетата на Бонд, ще бъде почетена утре

Паметта на полякиня, вдъхновила момичетата на Бонд, ще бъде почетена утре

Паметта на полякиня таен агент, вдъхновила Ян Флеминг за образите на момичетата на Джеймс Бонд, ще бъде почетена тази събота, съобщи „Гардиън”. Става въпрос за Кристина Скарбек, известна още като Кристин Гранвил. На нейния гроб ще се състои церемония, на която ще присъстват полския посланик във Великобритания, както и военните аташета на Франция и Полша.

Скарбек, родена 1908 г., е носителка на множество медали. Работила е за британските разузнавателни служби. Смята се, че е имала хипнотично влияние върху мъжете, което й помогнало да убеди Гестапо да освободи трима нейни британски колеги. Когато веднъж е заловена в Унгария, си ухапва езика толкова силно, че да не може да говори. Впоследствие е пусната, защото успява да убеди тези, които я разпитват, че е болна от туберкулоза.

Няколко пъти е работила в окупирана Полша, като в един от случаите убеждава бивш олимпийски състезател по ски да я прекара през покритите със сняг планини през зимата. Краят на нейния живот е трагичен. След Втората световна война й плащат едва 100 паунда. Работи известно време като чистачка на круизни кораби. През 1952 г. е убита с нож в евтин хотел в Лондон, където е живяла с ирландския корабен стюард  Денис Мълдауни, за когото се говори, че е бил обсебен от нея.

По образа на Скарбек Ян Флеминг изгражда Татяна Романова от „От Русия с любов” и Веспер Линд от „Казино Роял”. Няма доказателства затова дали известният писател я е познавал лично.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …