Начало / България / „Прототипи и герои“ с премиера в „Хеликон-България”

„Прототипи и герои“ с премиера в „Хеликон-България”

„Прототипи и герои“ – новото изследване на литературния историк Петър Величков, ще бъде представено в столичната книжарница „Хеликон-България” на 15 май, сряда, от 18 ч. Книгата излиза с клеймото на „Изток-Запад”.

Петър Величков е автор на документалните бестселъри: „Яна Язова: проклятието на дарбата”, „Софийските потайности/ допълнено издание”, „Страсти и скандали в Царска България” „Българинът: голата истина” и др.

В „Прототипи и герои“ Петър Величков проследява историята и личностите, инспирирали създаването на известни герои от родната белетристика, сред които са Лазар Глаушев от „Железният светилник” на Димитър Талев, Тошко Африкански от едноименната книга на Ангел Каралийчев, отец Ередия от „Осъдени души” на Димитър Димов и др. Книгата дава отговори на въпроси като: Чий е Изворът на Белоногата и кой е прототипът на везира? Имат ли общо годеницата на Тодор Каблешков и Рада Госпожина от романа „Под игото“ на Иван Вазов? С розово масло менте ли е търгувал прототипът на бай Ганю? Чий прототип е цар Фердинанд І Български?…

Книгите на Петър Величков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …