Начало / България / „Инцидент” с премиера и в „Хеликон-Русе”

„Инцидент” с премиера и в „Хеликон-Русе”

„Инцидент” – новият роман на Станислава Чуринскиене, ще бъде представен и в Русе от телевизионната журналистка Кремена Николова – Флор. Премиерата ще се състои на 10 май, петък, от 18,30 ч в книжарницата „Хеликон” в града.

„Инцидент” е  история с класическата структура на детективски роман. С една разлика  – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието. Един мъж  хвърля на една жена ключовете от общия им дом заявявайки, че не иска да я види никога повече. И изчезва. Поведението му е толкова нетипично за него, че вместо да се разгневи, жената се впуска да го търси. След като го намира, в продължение на повече от година се разбулват пластове от тайни и неизговорени неща, които никой от нас не би искал да открие за любимите си хора. В хода на историята, мъжът и жената многократно сменят позицията на насилник и жертва, докато стане ясно, че това са просто роли, а не непроменим житейски избор.

Станислава Чуринскиене дълго се опитва балансирано да съвмести двете си образования – психология и журналистика. След като разбира, че балансът е мит, се отказва от работата с хора с тежки психични заболявания и се съсредоточава върху писането за икономика, политика и нещата от живота. Все пак успява да обедини професиите си чрез разказване на истории – автор е на романите „Бог да благослови Стю” (2007), „Second Life” (2009), „Хванаха ме да крада” (2011).
Вярва, че не бива да пише за неща, с които няма лично преживян опит и за да изпита „с кожата си” какъв е животът на емигриралите в интернет, доброволно става една от тях. За почти шест месеца се затваря в апартамента си и общува онлайн само с непознати хора в сайтове за запознанства и социални мрежи. Резултат от този опит е романът й„Second Life”, който й печели популярност сред българските читатели, а в Литва е сред най-продаваните книги за 2012 г. Той трасира пътя на следващия й проект – „Хванаха ме да крада”, горещо обсъждан в интернет-пространството, който също ще излезе в трите балтийски републики през 2013/2014 г.

Живее основно в Брюксел и е кореспондент за новинарски сайтове и списанията „ЕВА“ и „Жената днес“. Омъжена, има син.

Книгите на Станислава Чуринскиене тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …