Начало / Критика / Иън Макюън: Джон Льо Каре заслужава „Букър”

Иън Макюън: Джон Льо Каре заслужава „Букър”

Джон Льо Каре заслужава да получи една от най-престижните награди за художествена проза, „Букър”. Това сподели пред британското издание „Телеграф” неговият колега Иън Макюън. Както е известно, Льо Каре отказва неговите книги да бъдат претенденти за литературни награди. Макар да не е уточнявал точна причина, се смята, че писателят се чувства пренебрегнат от литературната общност през годините. Припомняме, че днес излиза новия му роман, „A Delicate Truth”.

Макюън коментира:

„Смятам, че той рано беше обособен като жанров писател. Ще бъде запомнен като може би най-значимия романист през втората половина на ХХ век във Великобритания. Той е описал нашия упадък и бюрокрация като никой друг. Повечето писатели, които аз познавам, отдавна не го мислят само за шпионски автор. Трябваше да е получил „Букър” преди много време. Време е както да му го дадат, така и той да го приеме”.

Иън Макюън коментира и последната си книга „Sweet Tooth”. Действието в нея се развива по време на Студената война.

„Мислих много за Студената война в сферата на културата. Как ЦРУ са финансирали организации като Конгреса за културна свобода и списание „Encounter”. Голямата цел е била привличане на лявоцентристки интелектуалци, бивши комунисти, които са знаели за какво става въпрос. Знаели са, че истинския културен център е в Западния свят. Удивително е, че светът на разузнаването е могъл да проникне в света на литературата, на художествената проза”, сподели Макюън.

Книги от Иън Макюън тук

Книги от Джон Льо Каретук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …