Начало / Автори / 200 години от рождението на Киркегор

200 години от рождението на Киркегор

„Гугъл” почита днес 200-годишнината на Сьорен Киркегор – датският философ и теолог, смятан за родоначалник на екзистенциализма.

Той прекосява границите на философията, теологията и литературата, за да се превърне в една от най-значимите фигури на съвременната хуманитарна мисъл. Задълбава във философските понятия: отчуждение, абстракция, отчаяние, индивид, патос.

Киркегор е ревностен християнин, който твърдо се противопоставя на църквата. Критикува лицемерието й, твърди, че християнството е изгубило вярата. Голяма част от работата му е насочена към религиозните въпроси, сред които същността на вярата, институцията на християнската църква, етичните християнски чувства и емоции. Много от произведенията му са написани под псевдоними.

Киркегор умира на 11 ноември 1855 г. по време на грипна епидемия в Копенхаген. Погребан е в църквата “Дева Мария”.

До 15 май в централното фоайе на Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” може да бъде видяна изложбата “Рицарят на вярата, страданието и спасението”, посветена на 200-годишнината на Киркегор. Съорганизатори са специалност “Скандинавистика” и Националният литературен музей.

Ето някои от най-известните цитати на Киркегор:

•    Вярата започва там, където свършва мисълта.
•    Най-истинското безмълвие не е когато мълчиш, а когато говориш.
•    Не бива да бъде забравян никой, който е бил велик.
•    Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да я приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.
•    Ожени се и ще съжаляваш; не се жени – пак ще съжаляваш; независимо дали се ожениш или не, все ще съжаляваш. Смей се над безумията на света и ще съжаляваш; оплаквай ги – пак ще съжаляваш; независимо дали се смееш или плачеш, все ще съжаляваш. Вярвай на жена и ще съжаляваш; не ѝ вярвай – пак ще съжаляваш; независимо дали ѝ вярваш или не, все ще съжаляваш. Обеси се и ще съжаляваш; не се беси – пак ще съжаляваш. Това, господа, е квинтесенцията на цялата философия.
•    Поеми риска и загуби. Непоемайки риск, ти вече си загубил.
•    Предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист.
•    Хвала на теб, хиляди пъти хвала на този, който ни дава израза, когато неволята на живота ни сполети и ни остави голи на брега, който ни дава листа на словото, за да можем да покрием голотата си. — „Страх и трепет“ 424 с.
•    Хората изискват свобода на речта, за да компенсират свободата на мисълта, която избягват.

Книги от Киркегор тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …