Начало / България / Излиза ново и богато илюстрирано издание на «Българският Великден или страстите български»

Излиза ново и богато илюстрирано издание на «Българският Великден или страстите български»

Издателство «Изток-Запад» пуска ново издание на «Българският Великден или страстите български» на известния български писател и литературен критик Тончо Жечев. Книгата е посветена на един по-специален за българите Великден – 3 април 1860 г., когато за първи път в Цариград е отслужена църковна служба на български език, като по този начин се поставя началото на отделянето на българската църква от гръцката патриаршия.

Денят на Възкресение Христово едва ли е бил подбран случайно. По това време българите се намирали в остър конфликт с католическите домогвания на Изток. Те трябвало да лавират между всички велики сили, да се борят с могъщата патриаршия, наследник на византийското минало, и предпазливо да заобикалят Високата порта. Празникът Възкресение Христово бил особено подходящ за подобни действия, демонстриращи независимост.

В средата на XIX век в националния ни календар датата 3 април е все още бяло поле. Самият Георги С. Раковски оценява станалото на този ден високо, като твърди, че в новия български календар 3 април трябва да се почита като един от най-големите празници, свързани с нашата националност. С това твърдение Раковски най-вероятно е искал да прикове вниманието на българите към един от най-важните дни в новото им летоброене, но след последвалите в историята ни събития, българският календар се запълва с много важни дати и като че ли тази дата все още не е намерила своето място…

„Българският Великден или страстите български“ на Жечев съдържа и богат снимков материал.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. Излиза книга, посветена на отделянето на българската църква от гръцката патриаршия. Изданието „Българският Великден или страстите български“ на Тончо Жечев разказва за паметната дата 3 април 1860 г., когато за първи път е отслужена църковна служба на български език в Цариград.