Начало / България / 205 са участниците в конкурса „Петя Дубарова”

205 са участниците в конкурса „Петя Дубарова”

205 са участниците в Националния литературен конкурс на името на Петя Дубарова. Това съобщи на пресконференция по повод литературния конкурса Елица Дубарова, главен уредник на къщата – музей Петя Дубарова в Бургас пред „Фокус”. През изминалите години община Бургас направи много за популяризирането на конкурса, каза Дубарова, а от тази година той ще се провежда под шапката на министерство на образованието.

С решение на Министерски съвет заелите първите три места в конкурса за проза и поезия ще имат възможност да получат целогодишни стипендии по наредбата за даровити деца. В момента петчленно жури оценява постъпилите творби на децата. В конкурса имат право да участва ученици до 18-годишна възраст, но за неговата популярност говори и фактът, че дори завършили преди години училище желаят да участват в него, каза Дубарова. Най-много творби има постъпили от градовете София, Пловдив, Русе, Варна, Сливен, Велико Тръново, Плевен, Стражица и други. Награждаването на отличените творби ще се състои на 10 май от 17.00 часа в зала „Петя Дубарова” на Културен център Морско казино. Интересен факт е, че често призовите места се печелят не от ученици от хуманитарните гимназии, а от такива които изучават математика.

Преди награждаването на 26 април третокласниците от училище „Кирил и Методий” ще подредят изложба, придружена с музикално поетичен спектакъл под надслов ”Приказка за Петя Дубарова – песъчинка от луната”. Тази изложба ще е посветена на рождения ден на вечно младата бургаска поетеса Петя Дубарова.

Книги от Петя Дубарова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …