Начало / България / 205 са участниците в конкурса „Петя Дубарова”

205 са участниците в конкурса „Петя Дубарова”

205 са участниците в Националния литературен конкурс на името на Петя Дубарова. Това съобщи на пресконференция по повод литературния конкурса Елица Дубарова, главен уредник на къщата – музей Петя Дубарова в Бургас пред „Фокус”. През изминалите години община Бургас направи много за популяризирането на конкурса, каза Дубарова, а от тази година той ще се провежда под шапката на министерство на образованието.

С решение на Министерски съвет заелите първите три места в конкурса за проза и поезия ще имат възможност да получат целогодишни стипендии по наредбата за даровити деца. В момента петчленно жури оценява постъпилите творби на децата. В конкурса имат право да участва ученици до 18-годишна възраст, но за неговата популярност говори и фактът, че дори завършили преди години училище желаят да участват в него, каза Дубарова. Най-много творби има постъпили от градовете София, Пловдив, Русе, Варна, Сливен, Велико Тръново, Плевен, Стражица и други. Награждаването на отличените творби ще се състои на 10 май от 17.00 часа в зала „Петя Дубарова” на Културен център Морско казино. Интересен факт е, че често призовите места се печелят не от ученици от хуманитарните гимназии, а от такива които изучават математика.

Преди награждаването на 26 април третокласниците от училище „Кирил и Методий” ще подредят изложба, придружена с музикално поетичен спектакъл под надслов ”Приказка за Петя Дубарова – песъчинка от луната”. Тази изложба ще е посветена на рождения ден на вечно младата бургаска поетеса Петя Дубарова.

Книги от Петя Дубарова тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …