Начало / Автори / 90 години от рождението на Радой Ралин

90 години от рождението на Радой Ралин

Днес се навършват 90 години от рождението на поета Радой Ралин, роден като Димитър Стоянов в Сливен на 22 април 1923 г. Известният сатирик почина на 21 юли 2004 г. на 81 г.

Ралин е неповторим образ от софийската бохема още от 50-те години, когато в България джазът се смята за еретично изкуство, припомня inews. Той е един от ревностните му поддръжници и заедно с Милчо Левиев създава (1965) формацията „Джаз Фокус“. Сатирикът е и един от създателите на Стършеловия сатиричен театър (1953). Бил е редактор във в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, в. „Литературни новини“, в Студията за игрални филми, в Студията за хроникални и документални филми, където създава поредицата документални киносатири „Фокус“, в издателство „Български писател“ (1967-68), в Българска кинематография (1976-87), във в. „Литературен фронт“ (1987-90). От 1992 г. заедно с Борис Димовски и сина си Кин Стоянов издава в. „Щастливец“.

Ето какво си спомня за него приятелят му Джони Пенков пред cross.bg:

„Запознахме се някъде в 60-те години, когато Радой започна да прави една сатирична притурка към кинопрегледа „Фокус“. Беше редактор, но не обсебваше нещата, а гледаше колкото може повече хора да участват. Много от известните сега кинорежисьори са започнали във „Фокус“ при него. Някак си се получи една симпатия. Отначало му помагах в звукозаписа, което ми е основната професия. Първия „Фокус“ го направи Рангел Вълчанов и се казваше „Търси се мъж на полето“, защото по онова време на полето работеха само жени, а мъжете бяха в кръчмите. Това беше социалното начало, но от там нататък „Фокус“-ите придобиха и политически характер. За времето си това беше единственото по-свободно слово.
Хората много го харесваха. Тогава преди всеки филм имаше преглед и новините от седмиците фактически се събираха в тези кинопрегледи. Там имаше една-две минути за „Фокус“-а, но и на тях хората се радваха. Аз сега се занимавам със звук и видео, направих един диск с 18 „Фокус“-а и ще се опитам да го издам. Нека хората видят какво е ставало по онова „цензурно“ време. Радой имаше свободен дух и чист детински характер, действаше искрено и му вярваха. Наш колега казваше:“Не можеш да получиш нещо, без да изгубиш друго“. И това е вярно. Получихме демокрация, но загубихме някои други неща от миналото, които имаха стойност. Наистина имаше много овластени хора с ниска култура, но те и сега не липсват. Това се отразява и на културата.
Ето, в телевизията хуморът стана съвсем евтин. Това е световно нещастие и се дължи на техническия прогрес.Консуматорите на изкуство станаха близо 5 милиарда души. Естествено е при този мащаб да отидеш на по-ниско ниво. При комунизма имаше цензура и се филтрираха най-ниските неща.
Ние с Радой имахме среща сполитбюро на БКП и видях какво е положението. Те имаха нужда от него, за да се каже пред света, че има свобода, но ги беше и много страх. Сега в книгата за Радой на сина му и снахата, която излиза за годишнината му, има всички документи, дори и от агентите, които са го следили. Твърде интересно четиво за хората, които искат да опознаят Радой Ралин.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …