Начало / Любопитно / „Синдикатът на престъпниците” от Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили (анотация)

„Синдикатът на престъпниците” от Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили (анотация)

Легендарната книга „Синдикатът на престъпниците” е отново на българския книжен пазар. Тя излиза на френски през 1980 г. и е преиздадена две години по-късно. Авторите – Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили,  са  разследващи журналисти, с богати исторически познания и волята да проследят отблизо процесите на зараждането и утвърждаването на мафията в САЩ.

Те добросъвестно разглеждат под лупа нейните водачи, техните странности и жестокости, установяването на престъпната й власт и неумолимите закони, по които разцъфтява строгата организация на шепа сицилианци, завладели Америка отвътре. Хронологично и задълбочено читателите са преведени през драматични и кървави събития, белязали американските възходи и падения през ХХ век. Старателно пазени тайни, шокиращи истории и скандални факти за Ал Капоне, Лъки Лучиано, Франк Костело… и мнозина други господари на престъпното, се разкриват в неподозирана светлина. Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили предлагат зашеметяващ урок по история на организираната престъпност в САЩ. Те припомнят, че голям брой социални явления, зародили се в САЩ, са белязали и останалата част на света, особено Европа, и за бумеранговия им ефект, вече познат в България.

Книгата недвусмислено доказва как Америка, вярвайки, че опазва по демократичен път основните си свободи, в крайна сметка се е оставила да попадне изцяло под диктатурата на организираната престъпност, а гангстерите с възмутителен цинизъм, не само избягват истинското възмездие, но царуват безнаказано с предизвикателна арогантност.

„Синдикатът на престъпниците” тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …