Начало / България / Тръгна национална подписка за намаляване на ДДС върху книгите

Тръгна национална подписка за намаляване на ДДС върху книгите

Обединение „За възраждане на книгата“ инициира национална подписка за намаляване на ДДС върху книгите и печатните издания. Стартът на кампанията съвпада с  навършването на 167 години от издаването на първия български вестник от Иван Богоров „Български орел”.

Според Обединението е необходимо намаляването на данъка не само върху книгите, но и върху печатните издания, най-вече върху вестниците и печатната преса. Недопустимо за българската култура и традиции в книгоиздаването е български издателства да печатат книги в Китай заради високото ДДС тук, отбелязват от „За възраждане на книгата“. Пример за този абсурд е последното издание на Библията на български, което е печатано в Азия.

В декларацията се посочва, че ниското или нулево ДДС е нормална практика в редица европейски държави – Франция е 5 %, Чехия – 9 %, а в Полша, Англия и Австрия е нулево.

Фъргъл Тобин – президент на Федерацията на европейските издатели, присъства на откриването на пролетните базари на книгата в София през последните две години. Ето какво каза той тогава за състоянието на книжния пазар в България:

„България въобще не е в съответствие с добрите практики в Европа. Във всяка страна в ЕС, с изключение на две, книгите се облагат с възможно най-ниските ставки за ДДС. Изключение правят само България и Дания. Това е данък върху четенето, а четенето е най-добрият, най-бързият път към достигането на доброто образование. Чрез налагането на тази ставка се вреди на бедните хора, като по този начин им се пречи да достигнат до по-високи социални среди. Във всяка страна в света библиотеките разчитат на публични средства и държавните субсидии, за да могат библиотеките да закупуват нужният брой книги. Страна без адекватна библиотечна система е поставена в затруднено положение спрямо съседните си държави и всички други държави по света.
29 май 2012 г. НДК, София

„Трябва да се намали или да се махне данъкът добавена стойност (ДДС) върху книгите. Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето, от вдъхновението да се развиваш.Това е недопустимо. Само две страни в Европа имат толкова висок данък върху книгите – Дания и България. Но все пак скандинавската страна има съвсем друг стандарт от българите. В Европа ДДС варира между 5 и 7 процента.”
24 май 2011 г., НДК, София

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …