Начало / България / Книга за България носи престижна литературна награда

Книга за България носи престижна литературна награда

Книгата „Люспа от лук“, посветена на България, донесе една от най-престижните мексикански литературни награди на своята авторка Мириам Москона, съобщи 24chasa.bg.

Писателката, дъщеря на български евреи, бе удостоена с премията „Хавиер Виляурутия“. Тя се присъжда от едни мексикански писатели на други. Нейни лауреати в миналото са били авторитетни имена в Мексико като Хуан Рулфо и Октавио Пас.

Мириам Москона (57) е поетеса, журналист и преводач.“Люспа от лук“ е първата творба в проза. Книгата описва пътуването на авторката до България през 2006 г. Поетесата посещава страната ни в търсене на своите корени. Родителите й са починали, но са и разказвали много за родината си. Москона идва в България със стипендията „Гугенхайм“. Идеята й е била на езика на ладино (романски език, произлязъл от староиспанския, говорен от сефарадските евреи, заселили се по света след изгонването им от Испания в 1492 г.) да създаде поетичен текст. Но в крайна сметка тя пише дневник на своето пътуване. Не успява да намери нито нищо – нито роднини, нито родната къща на баща си в Пловдив.

„Но въпреки всичко това пътуване бе може би най-вълнуващото в живота ми. И разбрах, че книгата ми този път няма да е със стихове, а ще бъде един дневник. И не на ладино, а на испански. Дължа съществуването си на българския народ и неговите добродетели, които спасиха родителите ми и хиляди други евреи“, споделя Мириам Москона пред 24chasa.bg.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …