Начало / Свят / Хилари Мантел е фаворит за „Women’s prize for fiction”

Хилари Мантел е фаворит за „Women’s prize for fiction”

Номинациите за наградата „Women’s prize for fiction” бяха обявени, съобщи „Гардиън”. За най-престижния литературен приз за жени се конкурират Хилари Мантел с „Доведете труповете”, Барбара Кингсловър с „Flight Behaviour”, Мария Семпъл с „Where’d You Go, Bernadette”, Кейт Аткинсън с „Life After Life”, А. М. Хоумс с „May We Be Forgiven” и Зейди Смит с „NW”. Победителката ще стане ясна на 5 юни.

Фаворит за отличието изглежда е Хилари Мантел. Според някои тя вече е спечелила достатъчно. Припомняме, че тази година тя стана първата авторка, която получи „Букър” и „Costa” в една година. Ако триумфира и с „Women’s prize for fiction”, Мантел отново ще влезе в историята.

Председателката на журито, актрисата Миранда Ричардсън, коментира:

„Книгата на Мантел е невероятна – не може да се игнорира нещо от такова високо качество. В Обединеното кралство имаме този синдром – гледаме на някой, който постига успех, сякаш той се опитва да бъде нещо повече от останалите. А това не е така. В случая, става въпрос за мнение отвън, което поставя Мантел на това място. И на нея не й е позволено да бере плодовете на своя труд. Това е сбърканото в тази страна”.

Паричната премия носителката на „Women’s Prize for Fiction” е 30 000 паунда. Тя се дава на жени за роман. Досега призът беше известен като „Orange”, но телекомуникационната компания отказа да продължи спонсорството си. Тазгодишното издание е финансирано от частни инвеститори. Сред тях са съпругата на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър – Чери Блеър и бизнесдамата Марта Лейн Фокс.

„Доведете труповете” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …