Начало / България / Валери Петров е номиниран за наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

Валери Петров е номиниран за наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

Ивайло Калфин номинира известния поет и преводач акад. Валери Петров за наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, съобщи БГНЕС. 15 предложения за номинации бяха дадени чрез допитване, което Калфин организира сред читателите на страницата си в интернет и сред последователите си във Фейсбук, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

„Получих много интересни предложения. Хора, които са направили добро на свои съграждани и на съвсем непознати хора. Реших да предпочета Валери Петров, не само защото обичам неговите поеми и стихове, както и преводите му на Шекспир, Гьоте и Джани Родари, а и заради несъмнените му заслуги за развитието на българската култура и укрепването на европейския дух. Разговарях с различни хора и най-честото, което чувах беше, че Валери Петров спасява души. В трудните времена, в които живеем, това е талант, който трябва да се уважава и да се цени“, коментира Калфин.

В мотивите си политикът отбелязва, че Валери Петров е сред най-почитаните български поети и преводачи, че е интелектуален стожер на обществото. Благодарение на неговия труд милиони българи за първи път са се докоснали до творчеството на европейски литературни гении като Шекспир, Гьоте, Виктор Юго, Шандор Петьофи, Луи Арагон и много други.

Статутът на наградата, която се връчва всяка година от Европейския парламент, предвижда, че всеки евродепутат може да внесе една номинация. Калфин реши да даде възможност на гражданите да изберат кому ще засвидетелстват почит и доверие, като се ангажира да бъде приносител на техния избор. Крайният срок за номинации за тази година изтече в полунощ средно европейско време нощес.
Наградата на Европейския парламент за европейски гражданин се присъжда за отстояване на европейските ценности, за изключителни постижения или за действия в полза на Европа, както и за по-доброто разбирателство между нейните граждани.Отличени могат да бъдат както обичайни, ежедневни дейности, така и постижения в културата, укрепващи европейския дух.

Призът няма финансово изражение. Той е почетен медал, изобразяващ пленарната зала на Европейския парламент. Процедурата за излъчване на победителите е двустепенна. Първо комисия в Европейския парламент отсява кандидатурите до 50, след което национални журита във всяка държава класират лауреатите.

Книгите на Валери Петров тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …