Начало / Свят / Адам Джонсън спечели „Пулицър” за белетристика

Адам Джонсън спечели „Пулицър” за белетристика

Американският писател Адам Джонсън спечели „Пулицър” за белетристика, съобщи huffingtonpost.com. Той беше отличен за своя роман „The Orphan Master’s Son”. Книгата разказва история, развиваща се в Северна Корея. Млад мъж се издига от нищото и става заплаха за диктатурата в страната. След това се опитва да изведе своята съпруга и доведените си деца извън страната.

Творбата на Джонсън беше избрана пред другите финалисти – „What We Talk About When We Talk About Anne Frank” от Нейтън Ингландър и „The Snow Child” от Еоуън Айви. През миналата година, макар да бяха избрани финалисти, окончателен победител не бе посочен.

Сред останалите литературни категории, „Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam” от Фредрик Лоджвал получи „Пулицър” за историческа книга, „Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys” от Гилбърт Кинг беше отличена в сферата на нехудожествените произведения, „The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo” от Том Райс получи наградага за биография/автобиография, а Шарън Олдс взе „Пулицър”-а за поезия за „Stag’s Leap”.

Всички победители получават сертификат и премия от 10 000 долара. Те ще бъдат наградени официално на гала обяд в университета „Columbia University” на 30 май.

Наградите „Пулицър” за журналистика също бяха раздадени, съобщи „Гардиън”. Призове получиха екипи от различни медии в 14 категории. Екипът на „Ню Йорк Таймс” беше отличен за обяснителен репортаж, за доклада, разкриващ участието на голямата американска верига магазини „Wal-Mart” в корупционни схеми в Мексико. От „Таймс” бяха наградени и за международен репортаж, за показването на охолния живот на членове на Комунистическата партия в Китай.

За материал в услуга на обществото бяха наградени служители от „Sun Sentinel” във Флорида, които показаха как безотговорно шофират местни полицаи, когато не са на служба.

За фотография приза отиде в „Асошиейтед Прес” за отразяването на гражданската война в Сирия. Директорът на агенцията, Сантяго Лион, нарече победителите – Родриго Абд, Ману Брабо, Халил Хамра и Нарсисо Контрерас – „едни от най-смелите и талантливи фотографи на света”.
В категорията за отразяване на гореща новина „Пулицър” получи екипа на „Denver Post”. Те бяха наградени за отразяването на инцидента миналото лято в кино в Аурора, Колорадо, при който загинаха 12 души.

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …