Начало / Свят / Всеки втори смята, че е-книгата е алтернатива на класическата

Всеки втори смята, че е-книгата е алтернатива на класическата

Потребителите бавно, но сигурно, се ориентират към четене на дигитални книги според изследване на “Marketagent”, цитирано от “Ди пресе”. Допитване сред 11 000 души в 12 европейски държави показва, че 15% вече предпочитат електронните издания пред хартиените. 58% обмислят да си купят е-четци. Според тях основното предимство е, че книгите са по-лесно достъпни в електронен вариант, а устройството в джоба е голямо удобство.

Всеки втори от запитаните смята е-книгата за истинска алтернатива на класическата. 82% все пак вярват, че класическата книга ще оцелее, но само двама от петима от тях са на възраст под 20 години.

Според проучването средностатистическият читател на е-книги чете шест издания годишно. За сравнение “офлайн” читателите се отчитат с по 10 книги на година. Повече жени предпочитат печатните книги. За електронните не може да се направи сравнение между половете.
Най-много е-книги чете възрастовата група между 20 и 39 години. 51% от тях не биха се лишили и от чара на четенето на печатни произведения. Те сочат като

предимство и уютът, който създава този начин на четене, както и естетически съображения.

Според проучването италианците са най-запалените поддръжници на е-книгите – 67,5%. Най-скептични са австрийците – 44,9%.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …