Начало / Свят / Нов ръкопис на Д. Х. Лорънс отхвърля обвиненията, че е сексист

Нов ръкопис на Д. Х. Лорънс отхвърля обвиненията, че е сексист

Нов ръкопис на Д. Х. Лорънс е бил открит, съобщи британският „Телеграф”. Английският класик често е обвиняван, че е сексист и женомразец, но в произведението личат изненадващи негови разсъждения относно проблемите на половете.

Ръкописът е бил открит от д-р Андрю Харисън, лектор по английска литература в университета „The University of Nottingham”, докато е разглеждал архив на Джон Мидълтън Мъри. Мъри е бил редактор на месечното литературно списание „Adelphi” през 20-те години на ХХ век. През 1924 г. „Adelphi” публикува статия на тема „The Ugliness of Women” (Грозотата на жените) от инженера Джон Хол Райдър. В нея Райдър описва как изпитва невъобразим ужас, когато види красива жена. Той допълва, че злото е вкоренено във всека жена, но се концентрира най-вече в красивите.

Инженерът предизвиква читателите да дадат по-добро обяснение на неговите усещания, ако не му вярват. Лорънс приема предизвикателството. Той пише, че очевидно красавиците предизвикват „меко казано неприлични желания” у Райдър. Авторът добавя, че всяка жена е „човешко същество. Ако той я приеме като такова, а не като парче месо, може би няма да изпитва такъв ужас”. Не се знае защо Мъри така и не е публикувал отговора на Лорънс. Може би го е сметнал за прекалено груб и язвителен.

„Това е много важно откритие. Надявам се, след като се публикува това кратко есе, да предизвика въпроси в хората относно нагласата на Лорънс спрямо жените. В него има разсъждения относно проблемите на половете. Текстът отхвърля обвиненията в сексизъм спрямо Лорънс”, споделя Харисън.

Лорънс е известен най-вече с романа си „Любовникът на лейди Чатърли”, който е публикуван за първи път през 1928 г. в Италия. Заради описанията на сексуални сцени, творбата е забранена в Обединеното кралство до 1960 г. Разказва за връзката на мъж от работническата класа с жена от аристокрацията. През 1960 г. се води съдебен процес, който издателство „Penguin” печели и успява да издаде нецензурирана версия на книгата.

Книги от Лоранс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, …