Начало / Свят / От 500 000 долара ще започне наддаването за Нобеловия медал на Фокнър

От 500 000 долара ще започне наддаването за Нобеловия медал на Фокнър

Медалът, който Уилям Фокнър е получил през 1950 г., когато му е връчена Нобелова награда за литература, ще бъде изложен на търг, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Продажбата ще се състои на 11 юни, заедно с медала ще бъде предложена и неговата реч, написана на ръка. От аукционната къща „Sotheby’s”, която ще продава уникалните артикули, споделиха пред „Асошиейтед Прес”, че се очаква цената на медала и речта да достигне между 500 000 и 1 млн. долара.

На търга ще се продават много предмети, свързани с Фокнър. Това са 26 писма и картички, както и ръкописи. Част от тях е кореспонденция между знаменития писател и майка му. На едно от писмата той си е нарисувал портрет, за да й покаже, че му е пораснала брада.
Част от вещите са били в различни университети, но винаги под наем от наследниците на Фокнър. Какво е ги е накарало да продадат всички тези ценни артикули, включително медала и речта, не се знае.

Уилям Фокнър е роден  през 1897 г. в САЩ. Смятан е за един от най-влиятелните американски автори. Носител е на Нобелова награда и „Пулицър”. Българският читател го познава от творбите му „Селцето/Градът”, „Конски гамбит”, „Дворецът”, „Сватба в дъжда” и др. Умира през 1962 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …