Начало / Свят / Поема от Шарлот Бронте се продаде за 92 000 паунда, портрет на Джон Кийтс отива на търг

Поема от Шарлот Бронте се продаде за 92 000 паунда, портрет на Джон Кийтс отива на търг

Поема, дело на Шарлот Бронте, се продаде за 92 000 паунда, съобщи „Гардиън”. Творбата е озаглавена „I’ve been wandering in the greenwoods” и е с дата 14 декември 1829 г. Това означава, че Шарлот я е написала, когато е била едва на 13.

Поемата беше продадена от аукционната къща „Bonhams” като част от колекцията на поета и учен Рой Дейвис. Очакваше се произведението да бъде купено за около 40-50 000, но наддаването достигна доста повече –92 450 паунда. От аукционната къща твърдят, че поемата е много рядка. Бронте е написала около 200, като огромна част от тях са притежание на институции, а „само около 4” са в частни ръце.

В същото време „Bonhams” ще изложи на търг портрет на Джон Кийтс. Картината е дело на художника Чарлс Хейтър. Тя датира от периода 1810-1815 г., като се съди по дрехите на Кийтс – той носи двуредно палто, а върху него жилетка. Освен това е с бяла риза с голяма яка и вратовръзка.

Портретът е уникален с факта, че изобразеният Кийтс гледа някъде зад  художника. От този факт може да се направи извода, че известният поет е рисуван в действителна ситуация, а не е позирал. Повечето портрети на Кийтс са рисувани от неговия приятел Джоузеф Севърн. На тях той гледа в точка  в пространството.

Портретът ще бъде изложен на търг на 30 май. Очаква се цената му да бъде между 10 000 и 15 000 паунда. Тогава ще бъде изложено и копие от биографията на Кийтс „Autobiography of John Keats: Compiled from His Letters and Essays”, написана от Ърл Вонард Уелър, публикувана 1933 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …