Начало / Свят / Би Би Си съживява историята, вдъхновила „Моби Дик”

Би Би Си съживява историята, вдъхновила „Моби Дик”

Би Би Си ще съживи историята, вдъхновила Херман Мелвил да напише своя класически роман „Моби Дик”, съобщи „Гардиън”. Чрез 90-минутен филм, наречен „The Whale”, ще бъде разказано за кораб, потопен от кит в началото на ХІХ век. Снимките започват в Малта следващата седмица.

Историята е базирана на записките на помощник-капитана Оуен Чейс, както и на моряка Томас Никърсън. Никърсън е бил на 14 години – най-младият член на екипажа на кораба, потопен през 1820 г. Той и още 7 моряци оцеляват при сблъсъка с кита и прекарват три месеца в океана. Някои от тях успяват да достигнат до острови, а други оцеляват, прибягвайки до канибализъм.

Вярва се, че Мелвил е чел записките на Чейс, които са го вдъхновили да напише „Моби Дик”. Романът излиза 1851 г. През 1876 г., Никърсън публикува собствена версия на случилото се. Той умира седем години по-късно, на 78-годишна възраст. От екипа, който ще изготви филма обаче са решили да поставят Никърсън в главната роля.

„Много малко хора знаят, че именно тази история е вдъхновила написването на „Моби Дик”. Мелвил е прочел дневника на Чейс. Чейс също е наблегнал на преживяванията на младия по онова време Томас Никърсън. Надяваме се да разкажем историята максимално вълнуващо”, коментира Еймън Харди, изпълнителен продуцент на „The Whale”.

„Моби Дик“ тук

Прочетете още

231894_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 ноември – 5 декември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Списъкът на съдията от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария …