Начало / Любопитно / „100 парчета история“ от Драгомир Симеонов (откъс)

„100 парчета история“ от Драгомир Симеонов (откъс)

 

1
На 19 октомври 1959 година бендът, който свири в „Скоч клуб“ в Аахен, не идва и за да не върне посетителите, на собственика му хрумва необичайна идея. Той решава да озвучи заведението с музика от грамофона. Практиката дотогава е в нощните заведения да свири група, така че начинанието крие сериозен риск. С подбора на парчетата се заема 19-годишният Клаус Квирини. Той преглежда наличните плочи, избира шлагера на Лале Андерсен „Ще дойде кораб“ и преди да прозвучи песента, є прави кратък анонс. Така на бял свят се появява първият диджей в историята. Публиката харесва селекцията на Клаус и той получава постоянно работно място и сериозна популярност.
Баща му обаче го моли да смени името си. Хелмут Квирини е магистрат, води дела в съда и предпочита известната му фамилия да не се свързва с нощните клубове. Младежът приема псевдонима Хайнрих, вдъхновен от песента на Труде Хер „О, Хайнрих, имам само теб“. Оттогава започва традицията всеки диджей да има свой сценичен псевдоним.

2
Един бърз въпрос, на пръв поглед не съвсем исторически. Коя е любимата храна на зайците? Елементарно! Морковите, разбира се. Ветеринарите обаче биха ви посъветвали да не прекалявате с тях в менюто на домашния си любимец. Защото този хранителен навик е мит. Дължим го на чаровния Кларк Гейбъл и на филма „Случи се една нощ“ от 1934 година. Запазената марка на героя там е да гризе моркови. Лентата е голям хит за времето си и става любима на аниматора Фриц Фреленг, който няколко години по-късно създава един от най-популярните си персонажи, вдъхновен от холивудския актьор. Става дума за Бъгс Бъни – най-известния анимационен заек. Той се движи като Гейбъл, говори като него и разбира се, гризе моркови. Публиката чудесно разбира закачката, но с течение на времето шегата се изгубва. Малцина днес са гледали филма „Случи се една нощ“, но почти всички вярват, че зайците обожават моркови.

3
9 септември 1947 година. Уилям Бърк – оператор на гигантския електромеханичен компютър Марк II, изследва причините за повредата му и открива във вътрешността му нощна пеперуда. Той я изважда внимателно и я залепва с тиксо към доклада си по отстраняването на проблема. Добавя и следния коментар: „Първи истински случай с откриване на буболечка (бъг)“. Историята е разказана от Грейс Хопър, компютърен пионер и програмен специалист. Мнозина обаче неправилно смятат, че терминът „компютърен бъг“ произлиза от въпросната случка. Всъщност за първи път думата „бъг“ е използвана от Томас Едисън, за да опише неочаквани механични дефекти. Тя влиза в инженерния жаргон много преди нощната пеперуда да попадне в Марк II. Бърк прилага насекомото към документацията просто за забавление. Останалото е плод на градския фолклор.

„100 парчета история“ от Драгомир Симеонов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …