Начало / България / „Играта Шекспир “ с премиера в Театралния салон „Алма Алтер“

„Играта Шекспир “ с премиера в Театралния салон „Алма Алтер“

На книжния пазар излиза второто преработено и допълнено издание на популярната монография на Иля Гилилов „Играта Уилиам Шекспир или Тайната на Великия Феникс“ в превод на доц.Людмил Димитров.

Премиерата е на 8 април (понеделник) от 18 ч. в Театралния салон „Алма Алтер“ на СУ „Св. Климент Охридски“.  Текстовете ще чете Ицко Финци, а водещ ще бъде Румен Леонидов.

Както е известно, книгата е резултат на близо 40-годишна проучвателна работа на руския изследовател върху т.нар. Шекспиров въпрос: кой е истинският автор на творбите на знаменития драматург?  Благодарение на  Иля Гилилов и неговият обемен труд, който няма аналог в света, западните литературоведи научават редица факти, установени за първи път в тази книга. В българското издание са прибавени и нови данни, които липсват в предишните.

Гилилов застъпва тезата, че зад името „Шекспир” се крият… двама души. Това са граф Роджър Рътланд и съпругата му Елизабет, дъщеря на един от най-големите поети на времето – Филип Сидни. Роджър е роден на 6 октомври 1576 г. в замъка Белвоар и умира мъчително на 26 юни 1612 г. в Кеймбридж, на 35-годишна възраст. Елизабет е родена през 1585 г. и се самоубива на 27 години, малко след като смъртта на мъжа й е потвърдена. Двамата сключват брак през 1600 г. и живеят заедно 12 години. По сведения на техни съвременници, бракът им е фиктивен: те нямат деца и отношенията им остават платонични.

Роджър е високообразован – той учи в университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Падуа – ренесансовата научна „Мека” за британците, което обяснява твърде много подробности от Шекспировите пиеси. Заедно с него в Падуа учат и двама датски студенти, на име Розенкранц и Гилденстерн. Той също посещава Дания и прочутия замък Елсинор.

Свързани заглавия
Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си
Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …