Начало / Любопитно / Любимите книги на „Бийтълс”

Любимите книги на „Бийтълс”

По случай 50-годишнината от първия албум на легендарната група „Бийтълс” – „Please Please Me”, zolabooks.com представя любимите книги на членовете на състава. Данните са събрани от други книги, свързани с „Великата четворка”.

„Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин. Класиката от Толкин е култова книга за хипи движението. Хауърд Сунес пише в „Fab: An Intimate Life of Paul McCartney”, че групата в един момент дори дава съгласието си за участие в екранизация на творбата от страна на режисьора Стенли Кубрик. Проектът обаче се проваля.

„Under Milk Wood” от Дилън Томас. Пол Маккартни споделя колко е харесвал тази книга. Пасажът е публикуван в „Paul McCartney: Many Years From Now” от Бари Майлс.

„Автобиография на един йогин” от Парамаханса Йогананда. „От мига, в който видях образа на корицата, неговите очи ме пронизаха. Оттогава съм омагьосан от Йогананда”, казва Джордж Харисън. Изказването му е публикувано в „Working Class Mystic: A Spiritual Biography of George Harrison” от Гари Тилъри.

„The Magic Christian” от Тери Садърн. Ринго Стар коментира впечатлението си от книгата в интервю за британското шоу „Late Night Line-Up” през 1969 г.

„The Psychedelic Experience” от Тимъти Лиъри. Това е една от книгите, които най-много е впечатлила Джон Ленън. Това става ясно в „John Lennon: The Life” от Филип Норман.

„Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър. Учителят по английски на Пол Маккартни го кара да се влюби в това произведение от средновековния английски писател. Пасаж, в който музикантът разказва за случая, е публикуван в „Paul McCartney: Many Years From Now” от Бари Майлс.

„Алиса в Страната на чудесата” от Луис Карол. Още една книга, докоснала Маккартни. Източник: „Paul McCartney: Many Years From Now” от Бари Майлс.

„Lamps of Fire: the Spirit of Religions” от Хуан Маскаро. Самият автор праща копие на Джордж Харисън. Произведението повлиява творчеството на Харисън. Той пише как се е случило това в автобиографията си, „I Me Mine”.

„Primal Scream” от Артур Янов. Янов е бил психотерапевт на Джон Ленън и Йоко Оно за известен период от време. Ленън е толкова възхитен от тази книга на Янов, че се съгласява, заедно със съпругата си, да участват в специален терапевтичен клас на психолога. Това пише Джеф Бърлингейм в „John Lennon: Imagine”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …