Начало / България / Авторът на „ Алеко Константинов. Биография” ще гостува в библиотеката в Добрич

Авторът на „ Алеко Константинов. Биография” ще гостува в библиотеката в Добрич

Среща-разговор  с писателя Гавраил Панчев ще се състои днес в Регионална библиотека „Дора Габе”  от 17 ч. Поводът е неговата тритомна книга „ Алеко Константинов. Биография” и 150-годишнината от рождението на Щастливеца  (1863-1897).

Изследването на Гавраил Панчев за живота и творчеството на Алеко Константинов е резултат от 16-годишен труд. Авторът проучва и интерпретира над 5 000 текста, в това число и всички налични архивни документи по темата. Проф. Светлозар Игов определя тази биография като най-добрата написана досега за Алеко Константинов.

Панчев споделя, че целта на тритомника е „не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и „байганювщината“, която прогони хиляди българи в чужбина. И още един немаловажен факт: за „Бай Ганю“ има написани стотици научни текстове в хиляди страници, а за Алеко – изключително малко. Тази празнота в изследванията и знанието ни за Алеко Константинов се стреми да запълни тази биография”.

Гавраил Панчев е един от големите познавачи на живота и творчеството на Щастливеца.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …