Начало / Свят / Нова биография на Набоков вече е на пазара

Нова биография на Набоков вече е на пазара

Нова биография на Владимир Набоков вече е в книжарниците в САЩ, съобщи „USA Today”. „The Secret History of Vladimir Nabokov” е написана от журналистката Андреа Питзър. Книгата е издадена от „Pegasus” и е 352 страници.

Питзър представя писателя по различен начин. За него се смята, че макар да е преживял най-големите кризи на ХХ век, не се е интересувал от политика. Според авторката обаче, катаклизмите по време на най-динамичния период от историята на човечеството са повлияли силно Набоков, като това личи и в неговите произведения. Според Питзър, той е използвал скрити послания в книги като „Лолита”,  „Pale Fire” и „Знак за незаконороденост”.

Владимир Набоков е роден в аристократично семейство през 1899 г. Заради революцията в страната обаче семейството губи имуществото си и се налага да замине. В Берлин е убит баща му, когато Владимир е едва на 23 години. Причините са политическите му убеждения, както и факта, че е бил поддръжник на правата на евреите, а антисемитизма е бил вече популярен и в Русия.

Писателят се жени за Вера Слоним, представителка на уважавано еврейско семейство. Заради ситуацията с евреите по онова време, те напускат Германия, а след това и Париж само дни преди той да падне под немска окупация. По-късно в САЩ Набоков се превръща в един от най-значимите автори на своето време.

Свързани заглавия
Топ 20 на забранените книги
Изненадващите първообрази на литературните герои
Какъв е добрият читател според Владимир Набоков
Набоков в собственото си огледало
Любимите аксесоари на известните писатели

Книги от Набоков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …