Начало / България / „Хамлет“ на Явор Гърдев с 5 „Икар”-а

„Хамлет“ на Явор Гърдев с 5 „Икар”-а

На Световния ден на театъра – 27 март, бяха раздадени наградите „Икар“ на Съюза на артистите. С тези награди завърши Софийският театрален салон, а мотото беше „Печеля или не – това се пита“, съобщи БГНЕС.

Тази година с най-много номинации за наградата на САБ беше спектакълът „Хамлет“ от У. Шекспир, реж. Явор Гърдев, на Народния театър „Иван Вазов“. Той се бореше за общо за 6 „Икар“-а, а получи пет. Те са за режисура на Явор Гърдев, за майсторско техническо осъществяване, за поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински, за сценография и за съвременен танц и пърформанс.

Церемонията по награждаването мина под знака на протестите, в която с хумор се говореше срещу елитите. Награда „Икар“ за цялостен творчески принос получиха Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев – дългогодишни артисти на Народен театър „Иван Вазов“.

Наградата за чест и достойнство получи Александър Балкански, създател на цирк „Балкански“. А Камен Донев, също с „Икар“ прогласи, че няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър, може би вдъхновен от успеха на спектакъла си „Възгледите на един учител за народното творчество“. Награди още получиха от Министерството на културата за мениджмънт и маркетинг Театър „София“ и Куклен театър – Видин. Славчо Маленов взе „Икар“за куклено изкуство. За най-добър спектакъл беше обявен „Медея – майка ми“, спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова на театрална Работилница „Сфумато“.

Ето и общо наградите:
КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: Асен Терзиев „Театралността – езикът на представлението“, изд. „Проф. П. Венедиков“. ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: VOX POPULI „Яце форкаш“. СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА МУЗИКА, излъчени от Гилдия на музикалните артисти: Група Deep Zone Project за песента „I Love My DJ“. СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства: „Мишеловката“ – пърформанс в „Хамлет“, хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев. „ЗЛАТЕН ГЛАС“, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа: Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала „Щети“. ЦИРКОВО ИЗКУСТВО, излъчена от Гилдията на цирковите артисти: Цветелина Попова за 20 годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук –еквилибристиката. КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от гилдията на творците в кукленото изкуство: „Вграждане“ по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив. ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО, излъчени от от гилдията на творците в кукленото изкуство: Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на „Изгубеният ключ“, Държавен куклен театър – Видин. МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ: „Хамлет“ от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“. СЦЕНОГРАФИЯ: Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на „ПроТекст 5: Навреме“, проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство „36 маймуни“. АВТОРСКА МУЗИКА ИЛИ ОРИГИНАЛНО МУЗИКАЛНО ОФОРМЛЕНИЕ: Христо Намлиев за „Вграждане“ по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър – Пловдив. ДЕБЮТ: Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в „Клер, Мадам, Соланж“, по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент: „Гала филм“.

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ: Мариус Куркински за ролята на Клавдий в „Хамлет“ от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“. ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ: Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в „Декамерон“ по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър Българска армия. ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ: Камен Донев за ролята на Семьон Семьонич Подсекалников в „Животът е прекрасен“ по Н. Ердман, режисьор Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов“. ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ: Гергана Плетньова за ролята на Соня във „Вуйчо Ваньо“ от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. РЕЖИСУРА: Явор Гърдев за „Хамлет“ от У. Шекспир, Народен театър „Иван Вазов“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

246728883_1593745517631538_1290808390045525334_n

Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Месецът е приказка, която сами пишем Годината си отива, а с това внезапно се присещаме …